Crna Gora i Severna Makedonija održale su sedme političke konsultacije

Crna Gora i Severna Makedonija održale su sedme političke konsultacije

Odnosi Crne Gore i Severne Makedonije primer su dobrosusedske politike i regionalne saradnje. To je ocenjeno na sedmim bilateralnim političkim konsultacijama ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, koje su danas održane u Podgorici. Delegacije su predvodili državni sekretari ambasador Zoran Janković i ambasador Viktor Dimovski.

Državni sekretar Janković izrazio je zadovoljstvo širokom saradnjom Crne Gore i Severne Makedonije, kao i prijateljskim i otvorenim odnosima, što potvrđuje intenzivan politički dijalog na najvišem nivou. Posebno je istakao odličnu saradnju u oblasti spoljnih poslova i odbrane, naglasivši da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, posebno u oblasti turizma i infrastrukture.

Ambasador Dimovski je pozdravio odlične bilateralne odnose i zahvalio na brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Severne Makedonije NATO-u u Skupštini Crne Gore, naglasivši da će se kroz evroatlantski savez dodatno ojačati ukupna saradnja dveju zemalja.

Zajednički je konstatovano da je ugovorna i pravna osnova vrlo dobra i ukazano je na važnost njegovog kontinuiranog jačanja.

U kontekstu pristupa Evropskoj uniji, ambasador Janković je upoznao sagovornike sa dinamikom reformskog procesa i napretkom u tom pravcu, ističući da Crna Gora očekuje da će i ove godine biti otvoreno poslednje pregovaračko poglavlje. On je pozdravio korake koje je Severna Makedonija preduzela u procesu evropskih integracija, dodajući da će Crna Gora nastaviti da joj pruža snažnu podršku i pomoć.

Na današnjim konsultacijama sagovornici su se složili da je bliska regionalna saradnja i realizacija zajedničkih projekata najefikasniji način da se postane član društva najrazvijenijih evropskih demokratija.