Crna Gora: Ime zimskog bazena izazvalo međudržavni spor

Crna Gora: Ime zimskog bazena izazvalo međudržavni spor

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je odluku skupštine grada Kotora da javni zimski bazen u tom gradu ponese ime “Zoran Džimi Gopčević”, koji je, kako je navedeno, bio čuvar zloglasnog logora, izvestila je agencija Hina.

“Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekat naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će sigurno imati posledice na naše buduće odnose”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je izrazilo nadu da će nove crnogorske vlasti “shvatiti da takve odluke nisu pravi put za evropsku perspektivu Crne Gore, koja se do pre samo godinu dana činila neupitnom”.

Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. osvojio je srebrnu medalju, a ima i evropsko srebro i svetsku bronzu.

Međutim, tokom devedesetih bio je komandir straže u logoru Morinj, sabirnom centru uglavnom civila i malog broja hrvatskih vojnika iz dubrovačke regije.

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore (HNV) takođe se usprotivilo da kotorski bazen nosi ime Zorana Gopčevića. Odluku da se to ipak uradi nazvali su kao ishitrenim i nerazumnim činom “koji ne ide u korist dobrosusedskih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore, a posebno ga nerazumnim doživljavaju pripadnici hrvatskoga naroda u Crnoj Gori”.

“Neverovatan je sam čin glasanja u Skupštini nakon iznesenih pisanih i usmenih potvrda, koje su priložene u prethodnoj reakciji, a posebno nakon predloga Hrvatskoga nacionalnog veća da se u Crnoj Gori ispita istinitost pomenutih navoda, a tek nakon toga donese odluka u skladu sa zaključkom rezultata ispitivanja. Predlog Hrvatskog nacionalnog veća Crne Gore je bio da ,,…ova tačka Dnevnog reda neće biti razmatrana, dok se dodatno ne provere njihovi navodi i time ne povrede još jednom sve žrtve logora Morinj.“

Uvereni smo, kažu u HNV, da je naša ponuda bila više nego korektna, a usuglašeno glasanje pozicije i opozicije u Skupštini, s jednim suzdržanima glasom, dodatno proizvodi sumnju u deklarisane vrednosti ka kojima bi trebali svi stremiti radi budućnosti u kojoj će ova pitanja biti prošlost.

“S naše strane, iskrena ruka zajedništva, trajno je ispružena, a  civilizacijski postulati su temelji našeg rada,” zaključuje HNV u saopštenju.