Crna Gora: Incidenti zbog izmena Zakona o državljanstvu

Crna Gora: Incidenti zbog izmena Zakona o državljanstvu

Velika grupa od nekoliko stotina građana i članova Patriotsko komitskog saveza Crne Gore (PKS) okupila se  četvrtak ispred zgrade Vlade Crne Gore kako bi protestovali zbog najavljenih izmena Zakona o državljanstvu. Kako je ranije saopšteno iz PKS, ovim izmenama bi se crnogorsko državljanstvo dodeljivalo ruskim i srpskim državljanima a oduzelo državljanima Crne Gore koji žive u inostranstvu. “Time bi Crnogorci postali manjina u svojoj državi,” objašnjavaju iz PKS.

Iako je iz Vlade saopšteno da je rasprava o izmenama Zakona skinuta sa dnevnog reda, građani se nisu povukli. Građani su nosili crnogorske zastave, pevali patriotske pesme, skandirali „Nije moja vlada“ i „Izdaja“ i poručili da neće dozvoliti planirani izborni inžinjering. Grupa građana je iz Nikšića krenula prema Podgorici ali ih je policija zaustavila.

Predsednica Patriotsko-komitskog saveza Crne Gore, Tanja Knežević-Perišić, kazala je za Portal RTCG da su, po zaustavljanju, građani iz kolone blokirali magistralni put Podgorica-Nikšić.

“Mi smo krenuli da budemo ispred Vlade u 11 časova, ali na Bogetićima nas je zaustavila policija. Mi smo stali, pokazali svi potvrde na obrascu koji postoji. Tražili su ugovore o radu, kao partija mi to nemamo. Ni veće partije nemaju pa ni mi”, kazala je Knežević-Perišić.

PKS će, kako je navela, podneti krivičnu prijavu protiv “ministra koji je ovo naredio i protiv nikšićke policije jer nam ne smeju ograničavati kretanje”.

Tokom blokade, dogodio se i incident kada je grupa građana zaustavila službeni automobil Protokola Vlade koji je pokušao da prođe kroz demonstrante. Neki od njih su se popeli na vozilo i pali su sa njega kada je ono krenulo. Incident je izazvao veliko nezadovoljstvo okupljenih građana.

 

 

Ispostavilo se da je u vozilu bila kćerka crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića.

“Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja ćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite”, napisao je on na Twitteru./ibna