Crna Gora: Istraga protiv državljana Turske zbog krijumčarenja migranata

Crna Gora: Istraga protiv državljana Turske zbog krijumčarenja migranata

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv turskih državljana Gulera Ejupa (59) i Jildiza Ramazana (49), zbog sumnje da su u decembru prošle godine jedrilicom “Posejdon” švercovali migrante iz Turske.

Njima je odlukom Apelacioniog suda pritvor produžen za još dva meseca.

Prema navodima u nalogu o sprovođenju istrage, postoji osnovana sumnja da su Ejup i Ramazan zajedno sa K. P. (46) bili pripadnici kriminalne organizacije koju je formiralo nepoznato lice.

“Svaki član kriminalne organizacije je imao tačno određeni zadatak i ulogu, pa je, kako se to osnovano sumnja, organizator kriminalne organizacije za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije i obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela,” navodi se u naredbi.

Ejup i Ramazan su, kako se osnovano sumnja, prihvatili da po nalogu organizatora kriminalne organizacije učestvuju u krijumčarenju migranata, turskih državljana, iz Crne Gore u Italiju, pomorskim putem, te da u te svrhe koriste plovilo.

“Prihvatili su da od drugih članova kriminalne organizacije prihvataju migrante i da ih, po ukrcavanju, prevezu do Italije, odnosno do Barija kao mesta njihovog odredišta,” piše u naredbi.

Navedeno je da osnovana sumnja proizilazi i iz iskaza svedoka – turskih državljana koji su bili na jedrilici ,,Posjedon“.

“Svedoci su naveli da su se povezali sa nepoznatim licima kako bi preko Crne Gore pošli u Italiju, a da su za prevoz plaćali po 3.500 evra po osobi. Neki svedoci, čije su porodice učestvovale u ovom događaju, naveli su da su plaćali 11.000 do 13.000 evra,” navedeno je u naredbi.

Turski državljani uhapšeni su u decembru prošle godine kada je kontrolisano plovilo ,,Posejdon“ na kojem je istaknuta zastava Crne Gore, a zatečeno je 39 osoba iz Turske.

Jildiz Ramazan i Guler Ejup sumnjiče se da su pokušali krijumčarenje migranata iz Crne Gore u Italiju. Oni se terete da su počinili stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.