Crna Gora: Istraživačko-dokumentacioni centar u službi projekta „Odgovornost za prošlost“

Crna Gora: Istraživačko-dokumentacioni centar u službi projekta „Odgovornost za prošlost“

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je danas Istraživačko-dokumentacioni centar u Podgorici, koji je osnovan kao dio partnerskog projekta sa Inicijativnom mladih za ljudska prava „Odgovornost za prošlost“.

Obraćajući se prisutnima, Bečić je istakao da ovaj događaj predstavlja izuzetan podsticaj pomirenju i saradnji kao vrednostima koje treba dodatno negovati i promovisati u cilju daljeg unapređivanja odnosa na području bivše Jugoslavije, ali i sveukupnog iscelenja podeljenog društva.

Govoreći o značaju projekta, on je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se kroz ovakve projekte prepoznaje namera izgradnje kapaciteta i saradnje među mladima kako bi sadašnje negativno manifestovane pojave, u narednom periodu transformisali u kohezionu snagu Crne Gore.

Bečić je istakao važnost informativne i edukativne komponente Informaciono-dokumentacionog centra, naročito imajući u vidu činjenicu da su određena istraživanja javnog mnenja pokazala da građani Crne Gore pokazuju „nizak nivo poznavanja i interesovanja za teme ratnih zločina koji su se dogodili tokom devedesetih godina“, te jako slabu informisanost mladih.

“Ovom prilikom izražavam zahvalnost Inicijativi mladih za ljudska prava, što je upravo u Skupštini Crne Gore, prepoznala partnera za ovaj projekat. Svesni da demokratije nema bez jakog civilnog sektora i građanskog aktivizma koji čuvaju stečene slobode i štite ljudska prava, izražavam spremnost Skupštine da podrži inicijative koje eliminišu polarizacije u crnogorskom društvu i doprinose skladu građanskog društva,” zaključio je Bečić.

Prisutnima se obratila i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa koja se posebno zahvalila Skupštini Crne Gore na prepoznavanju važnosti pokretanja ovog projekta.

Ona je istakla da javne institucije imaju veliku odgovornost, te da u tom kontekstu, otvaranje ovakvog centra predstavlja značajan istorijski trenutak suočavanja sa ratnom prošlošću i njenog zaceljivanja.

“Verujem da samo zajedničkim naporima poput ovog, razmenom informacija, činjenica i promocijom pravde, možemo postići pomirenje i dugotrajan mir,”  navela je ambasadorka Popa.

Informaciono-dokumentacioni centar Crne Gore, osnovan je sa zadatkom da, između ostalog, prikuplja relevantna dokumenata u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Crne Gore, sa svim izjavama, optužnicama, presudama i drugim izvorima vezanim za ratnu prošlost tokom 90-tih godina, dok je Skupština Crne Gore preuzela obavezu da sakupljenu građu čuva i učini je trajno dostupnom zainteresovanima.