Crna Gora: Izabrana nova Vlada

Crna Gora: Izabrana nova Vlada

Crna Gora dobila je novu Vladu, za koju je glasalo 41 poslanika dok je 28 bilo protiv uz jedan uzdržan glas.

Nova Vlada, koju su formirale tri koalicije, imaće 12 ministarstava, na čijem će čelu biti, široj javnosti, uglavnom nepoznate ličnost a na mestu premijera je Zdravko Krivokapić.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je Sergej Sekulović, advokat, civilni aktivista i politički analitičar. Bio je savetnik u Vladi izbornog poverenja koja je prethodila parlamentarnim izborima 2016. godine. Prethodno je bio član Pokreta za promene Nebojše Medojevića i savetnik bivšeg predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića(SDP).

Olivera Injac, predavač na predmetu bezbednosti na privatnom Univerzitetu Donja Gorica, izabrana je za ministarku odbrane. Učesnica je niza foruma na temu članstva Crne Gore u NATO alijansi.

Ministar pravde i manjinskih prava biće advokat Vladimir Leposavić, široj javnosti poznat je kao pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko – primorske Srpske pravoslavne crkve i član pravnog tima koji je prethodnom periodu radio na ukidanju Zakona o slobodi veroispovesti.

Za ministra spoljnih poslova izabran je Đorđe Radulović koji je zaposlen u tom ministarstvu od 2011. godine. Bio je ataše u odseku bilaterale i zamenik crnogorskog ambasadora u Rumuniji.

Ministar finansija i socijalnog staranja je Milojko Spajić, magistar finansijskog inženjeringa koji je deset godina radio u inostranstvu, a nakon povratka u Crnu Goru bio je član savetničkog tima Zdravka Krivokapića.

Jakov Milatović, koji je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford, kao stipendista britanske vlade, izaban je za ministra ekonomskog razvoja.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, nekadašnji je predsednički kandidat opozicije. Stručnjak je za ekonomiju i berzu.

Za ministarku prosvete, nauke, kulture i sporta izabrana je Vesna Bratić predstavlja najkontroverznije rešenje mandatara Zdravka Krivokapića, a sporno je što su u jedno ministarstvo spojene četiri oblasti.

Za ministarku zdravlja izabrana je doktorka Jelena Borovinić Bojović, dok je Tamara Srzentić, koja je završila studije u Sjedinjenim Američkim Državama, a radila je u evropskim zemljama izabrana za ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nakon izbora Vlade vodi Ratko Mitrović, univerzitetski profesor arhitekture.

Za ministara poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede izabran je Aleksandar Stijović koji radi u Institutu za šumarstvo Crne Gore.