Crna Gora: Izjava o genocidu u Srebrenici izazvala međunarodne reakcije

Crna Gora: Izjava o genocidu u Srebrenici izazvala međunarodne reakcije

Ambasada Sjedinjenih Država u Crnoj Gori, Evropska unija, britanski ambasadori u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, zajedno sa mnogim drugim predstavnicima međunarodne zajednice izrazili su zabrinutost zbog izjava crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine.

U petak je crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić rekao da je spreman da prizna da je genocid počinjen u Srebrenici „kada se to nedvosmisleno dokaže“. On važi za stručnjaka za međunarodno pravo, ali tvrdi da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, koji je u nekoliko presuda presudio da se genocid dogodio u Srebrenici, „izgubio legitimitet“.

Njegove izjave suočile su se s kritikama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegove stranke, kao i bošnjačkih političkih predstavnika i Islamske zajednice u zemlji.

Američka ambasada u Crnoj Gori pozvala je Vladu da “nedvosmisleno osudi” genocid u Srebrenici i izrazila zabrinutost zbog nedavne izjave ministra Leposavića.

“Ambasada je zabrinuta komentarima koji bacaju sumnju na ono što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Tražimo jasan stav i nadamo se da će Vlada nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onim što je bio – genocidom”, saopštila je u nedelju američka ambasada u Crnoj Gori.

Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, komentarišući izjave ministra Leposavića o Srebrenici.

“Prošle godine obeležili smo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja u modernoj evropskoj istoriji. Krajnje je vreme da svi politički lideri u regionu vode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja”, rekao je Pisonero.

Komisija kaže da je EU unija vrednosti, uz ocenu da poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam protivreči osnovama tih vrednosti.

“Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše vrednosti EU demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom”, zaključila je Pisonero.

Bivši crnogorski ambasador u BiH Obrad Mišo Stanišić rekao je agenciji Fena da crnogorski građani neće dozvoliti nikome da ugrozi njihova najveća dostignuća: slobodu, antifašizam i građanski i multietnički karakter želeći žrtvama genocida u Srebrenici mir i spokoj.

“Razumem vašu zabrinutost povodom izjave jednog od članova Vlade Crne Gore, koji ne priznaje međunarodne institucije i civilizacijske vrednosti. Ali budite sigurni da građani Crne Gore nikome neće dozvoliti da ugrozi njihova najveća dostignuća: slobodu, antifašizam i građanski i multietnički karakter. Mir žrtvama genocida u Srebrenici, kao i svim nevinim žrtvama nesretnog rata u BiH. Večna slava Crnoj Gori i neka živi cela, nepodeljena Bosna i Hercegovina,” rekao je Stanišić.