Crna Gora: Izmene Zakon o slobodi veroispovesti usvojene u Skupštini

Crna Gora: Izmene Zakon o slobodi veroispovesti usvojene u Skupštini

Usprkos neslaganju jednog dela crnogorske javnosti, poslanici parlamentarne većine usvojili su noćas izmene Zakona o slobodi veroispovesti kojim se “odnosi između crkava, verskih zajednica i države čine pravednim i stavlja tačka na sukobe koje je ranije važeći Zakon proizveo”.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali sednici, a iz Demokratske partije socijalista su poručili da su sve odluke Skupštine u vezi sa Zakonom nelegitimne i nevažeće.

Poslanik DPS Duško Marković rekao je na konferenciji za novinare da je na sceni skandalozno, neprihvatljivo i protivustavno ponašane većine, i da nije nije izvršena zakonita verifikacija poslaničkog mandata Građanskog pokreta URA.

On je najavio da će DPS podneti žalbe nadležnim institucijama, koje će odlučiti o ovakvom ponašanju većine, i pozvao međunarodnu zajednicu „da odgovorno sagledaju ovakvo ponašanje većine i da sa opozicijom pokušaju da obezbede vladavinu prava i poštovanje političkog sistema“.

Poslanici većine su usvojili amandmane Građanskog pokreta URA u kojima se navodi da je verska zajednica, odnosno deo verske zajednice čiji je verski centar u inostranstvu, koja nije upisana u Jedinstvenu evidenciju, dužna da deluje u okviru pravnog poretka Crne Gore. Amadmanom se obezbjeđuje da sve verske zajednice poštuju crnogorske zakone, suverenitet i teritorijalni integritet, ali i deluju u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Drugi amandman se odnosio se na član 36 koji se menja i glasi „Kontrolu zakonitosti namenskog trošenja sredstava verske zajednice iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave vrše nadležni organi, u skladu sa zakonom“. Cilj tog amadmana, je da se uvede princip transparentnog trošenja i kontrole sredstava koje se iz budžeta namenski daju verskim zajednicama.

Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, ocenio je da je usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti ispravljena nepravda koju je bivši režim hteo da učini prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Krivokapić je rekao da je, nakon godinu, ispravljena nepravda, koju je “bivši režim hteo da učini naročito prema SPC”, tretirajući njenu imovinu kao ostalu imovinu Crne Gore.

Prema njegovim rečima, sada su sve verske zajednice, bez izuzetka, jednake pred zakonom.

Sa sednice koja je završila rano jutros značajno je i to što su poslanici odbili da na dnevni red stave predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je predložila Bošnjačka stranka.

“Nažalost, ovakvim odnosom prema pitanju presuđenog genocida, aktuelna vlast šalje poruku da ne želi istinsko pomirenje i da nije spremna da se krene u proces suočavanja s prošlošću”, naveli su iz Bošnjačke stranke Crne Gore.