Crna Gora: Izmene zakona u oblasti pravosuđa mogu imati dalekosežne posledice

Crna Gora: Izmene zakona u oblasti pravosuđa mogu imati dalekosežne posledice

Bivša glavna pregovaračica Crne Gore u poglavljima 23 i 24, Marijana Laković Drašković, smatra da svaki pokušaj izigravanja evropskih partnera, kao u slučaju predloženih izmena Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu može za posledicu imati ne samo aktiviranje klauzule balansa, već i onemogućavanje korišćenja određenih fondova.

Laković Drašković je u razgovoru za crnogorske medije rekla da su svi zakoni koji se tiču organizacije pravosuđa rađeni uz široke konsultacije na nacionalnom nivou kao i intenzivnu komunikaciju i podršku Evropske komisije (EK) i usvojeni uz pribavljeno mišljenje Venecijanske komisije.

“Zato EK očekuje njihovu doslednu primenu. Dakle, ukoliko bi se pojavila potreba za njihovim unapređenjem kako bi se olakšala njihova primena, takođe ih je potrebno menjati uz prethodnu konsultaciju sa našim evropskim partnerima uz široke konsultacije i učešće svih zainteresovanih strana”, kazala je Laković Drašković.

Ona je ocenila da bi usvajanje zakona na način koji nagoveštava skupštinska većina, “a koji je postao njen manir” pod plaštom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i bržeg ulaska u Evropsku uniju, dovelo, najblaže rečeno, do već najavljenog nazadovanja u pravosuđu i privremenog zaustavljanja pregovora.

Ona smatra da nije prvi put da vladajuća većina od kada je preuzela vlast prilikom usvajanja zakona koristi prečice i oglušuje se o upozorenja evropskih partnera.

“To su učinili i prilikom usvajanja izmena Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, izmena Zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i dr. Dakle, nova vlast se deklarativno zalaže za evropski put, a ignoriše sugestije partnera koji nam pomažu da im se što pre pridružimo”, zaključila je Laković Drašković.