„Crna Gora je ostrvo stabilnosti i promoter saradnje“

„Crna Gora je ostrvo stabilnosti i promoter saradnje“

Povratak Zapadnog Balkana u “evropski dom” je imperativ radi njegove pune stabilnosti i napretka, što zahteva snažniju podršku demokratskom i infrastrukturnom razvoju, zaključeno je tokom sastanka u Podgorici, između crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i generalnog sekretara OEBS-a Tomasa Greminger.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo kvalitetom saradnje između OSCE-a i Crne Gore i pozdravio kontinuiranu pažnju i podršku koju ova organizacija posvećuje zemlji.

“Posebno smo zahvalni za prednosti koje je Crna Gora ostvarila kao članica OSCE-a od obnove nezavisnosti, što se odnosi na demokratsko osnaživanje društva, sigurnost i demokratizaciju, poštivanje ljudskih prava, izborno zakonodavstvo i poboljšanje medijskog zakonodavstva“, rekao je Đukanović.

On je podsetio na uspeh prevazilaženja svih izazova u proteklom periodu, što se najbolje vidi kroz prijem Crne Gore u NATO, lidersku poziciju u pregovaračkom procesu i dinamičan ekonomski razvoj.

“Moramo čvrsto nastaviti sa reformama, potpuno smo predani institucionalnom razvoju i daljem unapređenju vladavine prava”, rekao je Đukanović.

U skladu sa inovativnim pristupom radu organizacije, Greminger je naglasio bezbednost, institucionalno jačanje i reformu medija kao ključne oblasti u budućoj saradnji.

“Ovdje sam da potvrdim našu opredeljenost da nastavim podržavati reformske procese u svim oblastima, posebno u oblasti medija i izbornog zakonodavstva”, rekao je Greminger.

On je takođe naglasio da Crna Gora prednjači u regionu u sprovođenju reformi na putu ka EU, ističući da Crna Gora nije samo ostrvo stabilnosti u regionu, već i promoter stabilnosti i saradnje, što je visoko cenjeno od strane OEBS-a.

On je izrazio punu podršku i izrazio ohrabrenje za dalje delovanje Crne Gore u oblasti regionalne saradnje.