Crna Gora je spremna za izbore

Crna Gora je spremna za izbore

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, “čvrsto veruje” da je crnogorsko društvo demokratsko, odgovorno i zrelo i da će dan izbora proći bez incidenata, da će se građani pridržavati mera za sprečavanje širenja COVID-19.

“Pojedinačni incidenti ne mogu ugroziti izborni proces. Crna Gora ima jake institucije koje su sposobne i odlučne da obezbede sigurnost građana. Neće se dozvoliti remećenje javnog reda i mira na dan izbora”, rekao je Nuhodžić u intervjuu Dnevim novinama.

Dodao je da je formiran poseban tim koji će nadgledati, usmeravati i organizovati ispunjenje zadataka proizašlih iz izbornih zakona.

„Svi zadaci koji spadaju u našu nadležnost izvršeni su u definisanim rokovima. Svi zaposleni u Ministarstvu upoznati su sa tehničkim preporukama Državne izborne komisije (DIK)“, ističe ministar.

Prema rečima predsednika Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanovića, ova institucija je ispunila svoje zakonske i druge obaveze.

On je rekao da je DIK izvršio sve aktivnosti predviđene Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Kalendarom izbornih aktivnosti.

“Mi ćemo nastaviti raditi na ovaj način do kraja izbornog procesa. Na osnovu toga može se zaključiti da je sve spremno za izbore”, rekao je Ivanović agenciji MINA.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od dana izbora i kako će sve funkcionisati imajući u vidu epidemiju koronavirusa, podsetio je da je DIK usvojio Tehničke preporuke za epidemiološku zaštitu tokom izbora.

“To u suštini znači da, ako se sve osobe koje učestvuju u izbornom procesu budu pridržavali mera, budu nosily maske maske, rukavice i koristili dezinfekciona sredstva, izborni dan će se odvijati u skladu sa merama za sprečavanje širenja virusa Covid-19”, izjavio je Ivanović .

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori kandidovano je šest koalicija i pet političkih partija. Pravo glasa ima 540.026 građana koji će to učiniti na 1.217 biračkih mesta u Crnoj Gori, što je isti broj kao na prethodnim izborima.