Crna Gora je uspešna priča o demokratiji

Crna Gora je uspešna priča o demokratiji

Predsedavajući OSCE-a i ministar vanjskih i europskih poslova Slovačke Miroslav Lajčák izjavio je u Podgorici da je Crna Gora uspešna priča o demokratskoj transformaciji i evroatlantskim integracijama te predstavlja uzor za region.

“U poslednje dve decenije Crna Gora je ostvarila ogroman napredak u učvršćivanju mira i stabilnosti”, rekao je Lajčák.

Tokom svog boravka u Crnoj Gori, prvoj zemlji jugoistočne Evrope koju je posjetio od preuzimanja dužnosti u januaru, predsedavajući Lajčák je naglasio širok spektar izazova s ​​kojima se region suočava, od duboko ukorenjenih uvreda i tekućeg procesa pomirenja, do potrebe za jačanjem vladavine prava i slobode medija.

“Druge pojave, kao što su tokovi ilegalne migracije i nasilni ekstremizam, i dalje predstavljaju pretnju zemlji i regionu. Ovi izazovi ugrožavaju aspiracije regiona i stabilnost drugih država učesnica. ”

Istovremeno, istakao je OEBS u objavljenom saopštenju, on je ukazao na vrednost OEBS-a u tom pogledu, kao organizacije koja teži regionalnim pristupima u regionalnim izazovima.

Naglašavajući snažno i veoma praktično orijentisano partnerstvo Crne Gore i OEBS-a, posebno u reformi izbornog sistema, izgradnji slobodnog i profesionalnog medijskog prostora, promociji upravljanja i reformi sektora bezbednosti te jačanju regionalne saradnje mladih u saradnji sa RYCO, na sastancima sa predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem, ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem i predsednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, ministar Lajčák je naglasio na ono što je postignuto.

„U regionu, OEBS je prešao dug put od pružanja pomoći u uspostavljanju ključnih demokratskih institucija do pomoći u izgradnji njihove funkcionalnosti i jačanju odnosa sa građanima“, rekao je on.

Lajčák je naglasio da je slušanje kritičkih glasova ključno u sazrevanju demokratije.

“O razlikama bi u parlamentu trebali raspravljati svi predstavnici, uključujući i opoziciju. Bojkotom se prekida svaka šansa za dijalog – i stoga svaka šansa da se pronađe zajednički jezik. Jedini način da se postigne napredak je kroz dijalog.“

Predsedavajući OEBS-a se također sastao s predstavnicima civilnog društva, ključnim akterima u reformi Crne Gore i važnim partnerima Misije OSCE-a, te je iskoristio priliku da pokaže šta slovački slogan OSCE-a „za ljude, dijalog i stabilnost” znači na primeru akcije donacije biomikroskopskeopreme u Klinički centar. Takođe je najavio i podršku Slovačke za rad na obnovi gimnazije Tanasije Petrović u Pljevljima.

Tokom boravka u Crnoj Gori, ministar Lajčák dobio je titulu počasnog doktora Univerziteta Crne Gore kao priznanje za njegov doprinos transformaciji zemlje.