Crna Gora: Katnić spreman da podnese ostavku, ali pod određenim uslovima

Crna Gora: Katnić spreman da podnese ostavku, ali pod određenim uslovima

Glavni specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izijavio je da je spreman da podnese ostavku ali pod određenim uslovima.

Na ostavku je, kako je rekao , spreman ukoliko podnosioci inicijative za donošenje zakona koji se tiču tužilaštva odustanu od svojih predloga i obavežu se da je neće ponovo podnositi do isteka mandata aktuelnog skupštinskog saziva.

Katnić je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je svoj spremnost na ostavku i uslove izneo na proširenoj sednici Vrhovnog državnog tužilaštva, na kojoj se raspravljalo o najavljenim izmenama Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

On je rekao da je u sredu službeno razgovarao sa predsednikom Vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem.

„On me je, tom prilikom, obavestio da bi, u slučaju podnošenja moje ostavke, poslanici Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA odustali od predloga za izmenu Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu“, naveo je Katnić.

On je istakao da za izmenu tih zakona nema ustavnog osnova, jer se, kako je kazao, zakoni menjaju kada je potrebno.

„Cilj ovih izmena je diskriminacija glavnog specijalnog tužioca, a potom i specijalnih tužilaca“, smatra Katnić.

Prema njegovim rečima, ti zakoni nemaju za cilj poboljšanje uslova i stvaranje organizacionih i drugih pretpostavki za obavljanje tužilačke funkcije.

„Cilj je  obračun sa „nepodobnim“ tužiocima, suprotno ustavnim, zakonskim i opštecivilizacijskim dostignućima, a radi direktnog mešanja političkih struktura i uticaja na odlučivanje i rad tužilačke organizacije“, precizirao je Katnić.

On je podsetio da su postojeći zakoni prošli sve procedure i usaglašeni sa najboljim evropskim standardima i njihova rešenja su među najboljim zakonskim rešenjima današnje Evrope.

Katnić je kazao da je, nezavisno od svega toga, spreman da podnese ostavku na funkciju glavnog specijalnog tužioca, što obuhvata i neprihvatanje funkcije specijalnog tužioca u tužilaštvu, na šta, kako je kazao, po zakonu ima pravo, kao i neprijavljivanje na konkurs ni za jednu drugu funkciju u državnim organima.

„Uslov je da predsednik Demokrata Aleksa Bečić i GP URA Dritan Abazović, potpišu pisanu izjavu i javno se obavežu da neće, tokom mandata ove Skupštine, niti tražiti, niti na čije drugo traženje, njihovi poslanički klubovi staviti u skupštinsku proceduru pomenute zakone“, naveo je Katnić.

Još jedan uslov je, kako je rekao, da se Bečić i Abazović obavežu da neće, do isteka mandata, Tužilačkom savetu menjati personalni sastav, kao ni personalni sastav i organizaciju Specijalnog policijskog odelenja i Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

„Uvaženi građani Crne Gore, ovo radim radi postizanja, po mom bezrezervnom uverenju, cilja za koji sam se borio sve ove godine, a to je da najbolji državni organi i pojedinci u njima, ostanu na liniji borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije,” poručio je Katnić.