Crna Gora: Kohabitacija pravi probleme u funkcionisanju države

Crna Gora: Kohabitacija pravi probleme u funkcionisanju države

Princip u kojem predsednik države dolazi iz jedne politčke opcije a predsednik Vlade iz druge, popularno nazvan “kohabitacija”, već je napravio štetu funkcionisanju crnogorske države a lideri će, zbog dobrobiti građana, morati da nauče da žive s njom.

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, već je odbio da oodbrenje ukaze o proglašenju nekoliko zakona i odluka koje su mu na potpis dostavili Vlada, Skupština ili neko treće nadležo telo. Poslednji slučaj je smena dva generala Vojske Crne Gore, Dragutina Drakića i Rajka Pešića. Među usvojenim a nepotpisanim zakonima je i Zakon o slobodi veroispovesti, kojim se odredbe o Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćaju na staro stanje. Ovaj zakon i vraćanje odredbi bili su jedno od predizbornih obećanja nove vladajuće koalicije ali je Đukanović odbio da ga potpiše i ozvaniči.

Interesantno je da je u svim slučajevima u kojima je Đukanović odbio da potpiše akt, “krivac” pronađen u “proceduralnim greškama” tako da Đukanović može da kaže da bi on možda i potpisao dokument ali ne može zato što procedura nije ispoštovana. Ovo govori dve stvari. Prva je da Đukanović ima daleko više iskustva od svojih političkih protivnika u proceduralnim pitanjima i da uvek može da nađe neki detalj za koji će da se “zakači” i prolongira donošenje zakona ili odluke. Sa druge strane, to pokazuje i brzopletost lidera nove vladajuće koalicije koji žele da počnu ispunjavati predizborna obećanja ali nalete na “proceduralni zid”.

Jedna od boljih odluka novog premijera Zdravka Krivokapića je poziv koji je uputio predsedniku Đukanoviću, predsedniku Skupštine Aleksi Bečiću i potpredsedniku Vlade, Dritanu Abazoviću da se sastanu i razgovaraju o nainima da se kriza saseče u samom početku. Teme razgovora biće funkcionisanje institucija u uslovima kohabitacije i funkcionisanje Saveta za odbranu i bezbednost.

Đukanović je na političkoj sceni već više od 30 godina i ne treba očekivati da će slegnuti ramenima i početi da potpisuje svaki akt koji mu bude podnesen. Pre treba očekivati da će učesnici sastanka izaći pred javnost sa poznatom floskulom da su se “dogovorili da se ponovo sastanu”, što znači da od dogovora nema ništa.

Međutim, u ovakvoj situaciji dobro je da će se uopšte sutra i sastati.