Crna Gora: Koronavirus uneli neodgovorni pojedinci, tvrdi Marković

Crna Gora: Koronavirus uneli neodgovorni pojedinci, tvrdi Marković

Predsednik Vlade Duško Marković saopštio je danas u Skupštini da je država uložila ogroman trud i novac da odloži pojavu koronavirusa, da spreči njegovo širenje i da ga u najvećoj meri eliminiše i sačuva zdravlje i živote građana, ali da se virus vratio neodgovornošću nekoliko pojedinaca koji su bili utakmici u Beogradu ili su putovali u Tutin.

„Crna Gora je borbu protiv ove pošasti započela na vreme, još u januaru. Uradili smo sve da odložimo pojavu virusa, da ga već u toj fazi suzbijemo do nivoa kojim se može upravljati. Potom, odmah u martu, Vlada je donela prvi paket mera koji je imao dominantno socio-ekonomski karakter. Nakon tih prvih, hitnih mera, poveli smo sveobuhvatan dijalog sa svim uključenim društvenim akterima sa ciljem pripreme drugog paketa mera, koji smo usmerili prema onima kojima je najpotrebniji. Cilj je bio da očuvamo supstancu naše ekonomije, i da šanse za razvoj ostanu realne i izvesne. Verujem da smo u najvećojm meri uspeli u tome. Bruto fiskalni efekat drugog paketa mjera iznosio je 75 miliona eura. Pored toga, Vlada je formirala poseban tim koji intenzivno priprema i treći paket mjera, koji će imati prije svega razvojni karakter, rekao je predsednik Vlade odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije

Premijer je iskazao uverenje da će se Crna Gora izboriti sa koronavirusom, ali je istakao da neodgovornost pojedinaca dovodi do uvoza i ponovnog širenja virusa.

„Videli smo da se najveći broj novih slučajeva obolevanja u ovom trenutku jasno i nesumnjivo može povezati sa svega nekoliko pojedinca, a ono što ih karakteriše je činjenica da su nastali direktnim izigravanjem mera i preporuka Vlade i Ministarstva zdravlja. Sa prisustvom na fudbalskoj utakmici u Beogradu direktno se može povezati klaster iz Budve koji trenutno broji 11 obolelih, ali i tri dodatna slučaja unosa virusa koji za sada nisu rezultirali sekundarnim obolevanjem, dok se čak 31 slučaja u rožajskom klasteru sa širenjem u Bar, Ulcinj i Berane povezuju sa nedozvoljenim prekograničnim kretanjem u opštinu Tutin u Srbiji. Nauka je jasna oko jedne stvari, a to je da će u slučaju nepoštovanja mjera prevencije, a posebno fizičkog distanciranja, nošenja maski i higijene ruku, vrlo verovatno i moguće doći do ponovnog masovnijeg obolevanja čak i pre jeseni, odnosno prije nego što smo očekivali,” rekao je premijer Crne Gore.

Marković kazao je da je teniski turnir Adria tur, koji je tebalo da se održi i u Crnoj Gori, “primer bezumnog i neodgovornog odnosa po zdravlje stanovnika”.

“Pisalo se u medijima, izlazile su kolumne, “Fejsbuk pametnjakovići” su širili Crnom Gorom priču da smo napravili ozbiljnu grešku, jer nismo dozvolili održavanje toga turnira. Ne, to nije istina. Dozvolili smo, ali po pravilima NKT i nismo hteli popustiti pod pritiskom zvučnih imena u sportu, kojima odajemo poštovanje i divimo se, ali niti velikim finansijskim korporacijama koje su stajale iza turnira i njihovih finansijskih interesa. Tada smo rekli da je zdravlje stanovnika na prvom mestu i danas smo ponosni na tu odluku”, rekao je Marković u Skupštini odgovorajući na pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Premijer je rekao da ne postoji ni jedan jedini validan naučni dokaz koji bi ukazivao na slabljenje virusa, da se ne zna do kada će epidemija trajati, kakav će biti nje intenzitet i dalje posledice, hoće li se virus ponavljati, i u kojem obliku.