Crna Gora: Kredit EIB od 30 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima i većim kompanijama

Crna Gora: Kredit EIB od 30 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima i većim kompanijama

Evropska investiciona banka i Erste banka Crna Gora (EBM) potpisale su kredit od 30 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima i većim kompanijama u Crnoj Gori putem linija obrtnog kapitala i zajmova za investiranje.

„Ovo je prva tranša zajma u vrednosti od 50 miliona evra koji je Erste tražio u EU banci. Sredstva će biti dostupna u obliku povoljnijih komercijalnih zajmova od Erste banke Montenegro, preduzećima koja posluju u sektorima kao što su turizam, proizvodnja i usluge među najteže pogođenim pandemijama Covid-19. Kreditna linija EIB biće otvorena i za crnogorske institucije, uključujući i opštine, za ulaganja u energetske i zdravstvene infrastrukturne projekte “, navodi se u saopštenju EIB-a.

Finansiranje će pomoći u održavanju postojećih radnih mesta za crnogorske kompanije i ublažiti njihovo finansijsko opterećenje tokom krize Covid-19, pružajući preko potrebnu likvidnost i na taj način povećati otpornost privatnog i javnog sektora u zemlji. Crnogorske kompanije koje otvaraju mogućnosti zapošljavanja mladih u okviru evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan („EIET“) takođe će imati pravo na korist od zajma. Srednjoročno, zajam podržava program ekonomskih reformi Crne Gore (ERP) i pridruživanje zemlje Evropskoj uniji.

„Kao član Team Europe, EIB je otključala paket neposredne podrške za crnogorsku ekonomiju u iznosu od 30 miliona evra u vrijeme kada je takva podrška ključna za rješavanje izazova koje donosi pandemija Covid-19. Kao jedan od glavnih stranih investitora u Crnoj Gori, drago nam je što naše partnerstvo sa Erste Bank Montenegro potiče lokalne kompanije pomažući im da sačuvaju radna mjesta i ispune njihove trenutne potrebe za likvidnošću, “rekao je Matteo Rivellini, šef kreditnog poslovanja EIB u Hrvatskoj, Sloveniji i Rekao je zapadni Balkan.

Aleksa Lukić, izvršni direktor Erste Bank Montenegro, rekao je da mu je izuzetno drago što se nastavlja i produbljuje uspješna saradnja dve institucije, posebno važna u globalno zahtevnim vremenima.

„Kroz ovu kreditnu liniju u mogućnosti smo ponuditi dodatna sredstva pod povoljnijim uslovima našim klijentima iz MSP-a i MidCap-a i pružiti im podršku da prebrode krizu što je lakše, zadovoljavajući njihove akutne i razvojne potrebe. Pored toga, ovom kreditnom linijom, naglašavamo našu opredeljenost da podržimo javni sektor u rešavanju javnih potreba, obezbeđivanjem finansiranja za ulaganja u projekte energetske i zdravstvene infrastructure,“ objasnio je Lukić.

Aivo Orav, ambasador EU i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, rekao je: „Pozdravljamo podršku EIB-a Crnoj Gori kao dio šireg paketa pomoći EU za odgovor na Covid-19. EU podržava Crnu Goru na svim nivoima: isporukama pouzdanog seta za testiranje, nabavkom opreme za spašavanje i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, izdvajanjem sredstava za dugoročni oporavak sa fokusom na zdravstveni sektor, privredu i poslovanje kao i pružanjem povoljnih kredita. Nadamo se da će naša kombinacija instrumenata podrške pomoći Crnoj Gori na efikasan način, na putu ka oporavku od krize izazvane ovim virusom. Ostajemo uz Crnu Goru kao najveći donator, politički i trgovinski partner, pokazujući solidarnost EU na delu.“