Crna Gora: Krivokapić i Abazović sutra u diplomatskoj ofanzivi

Crna Gora: Krivokapić i Abazović sutra u diplomatskoj ofanzivi

Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić otputovaće sutra, 14. septembra u Tiranu, gdje će se sastati sa nemačkom kacelarkom Angelom Merkel. Istog dana, potpredsednik Vlade, Dritan Abazović će otputovati u Brisel gde će se sastati sa više funkcionera EU.

Bilateralni susret premijera Krivokapića i kancelarke Merkel predviđen je za 16 sati, nakon radnog ručka, kome će pored njih dvoje, prisustvovati i lideri zemalja zapadnog Balkana. Tema zajedničkog sastanka sa liderima zapadnobalkanske šestorke biće regionalna saradnja i njeno unapređenje.

Iz Vlade Crne Gore podsećaju da je premijer Krivokapić imao je u februaru onlajn sastanak sa nemačkom kancelarkom, na kome je istakao da je saradnja sa Nemačkom dobar put i podstrek za nastavak reformi u crnogorskom društvu, koje su neophodne za pristupanje EU, ali jednako potrebne i samoj Crnoj Gori. Merkel je pozdravila opredeljenost Vlade Crne Gore i za regionalnu saradnju i ponovila da će Nemačka ostati pouzdan partner Crne Gore na putu evrointegracija.

Kako je najavljeno iz kabineta potpredsednika Vlade Crne Gore, Dritana Abazovića, on će 14. septembra boraviti u službenoj poseti Belgiji, gdje će se sastati sa Šarl Mišelom, predsednikom Evropskog saveta, Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom Evropske unije za Balkan i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograd – Priština, te sa Sofi Vilmes, potpredsednicom Vlade Kraljevine Belgije.

Takođe, predviđeno je i niz bilateralnih sastanaka, kao i sastanak sa crnogorskom dijasporom u Briselu, saopšteno je iz Abazovićevog kabineta.