Crna Gora: Krivokapić ne ide na Cetinje 5. septembra

Crna Gora: Krivokapić ne ide na Cetinje 5. septembra

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić reko je u ponedeljakda neće biti na Cetinju 5. septembra kada će se obaviti ustoličenje mitropolita Crnogorsko- primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru. Zabrane ustoličenja neće biti, poručio je Krivokapić na Tviteru.

“Neću da idem na Cetinje kako ne bih dao bilo kakav povod, iako kao Katunjanin razumem sve Cetinjane. Znam da svi imamo karakteristike genetski usađene. Jedna od osobina Katunjanina jeste da je inadžija, ali je hrabar čovek. Ja bih zamolio da hrabrost zaboravimo, a upotrebimo poverenje, poštovanje drugoga i pravičnost”, istakao je Krivokapić.

On je kazao da je neodlazak na Cetinje njegov jedini doprinos koji može dati.

Krivokapić je kazao da je moguća zabrana okupljanja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

“Ako sam bilo kada izgovorio bilo koju pogrešno shvaćenu reč ili rečenicu ja se izvinjavam i molim da ne pravimo sukob tamo gde ne bi trebali”, kazao je premijer.

Istakao je da ukoliko srpski političar Nenad Čanak želi da dođe na Cetinje, to mu niko neće braniti ako ne utiče na bezbednosnu situaciju.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da policija ima bezbednosnu procenu situacije na Cetinju.

On je istakao da je nekoliko hiljada majica sa likom Sv. Petra Cetinjskog koje su oduzete od grupe Cetinjana vraćeno, a da su bile zadržane radi utvrđivanja njihovog porekla i nečijeg poslovanja.

“Niko nije lišen slobode, nije bilo zadržavanja, sve majice su vraćene, ne vidim problem”, kazao je on.

Krivokapić je na Tviteru naveo da je informacija o zabrani ustoličenja, kao krajnjoj meri, netačno prenesena i objasno da je govorio o najavljenom kontra-skupu.

“Zabrane ustoličenja neće biti. Zbog, ko zna iz kojih razloga, netačno prenesene informacije i radi pune istine, želim da informišem javnost da sam na današnjoj konferenciji za medije pomenuo mogućnost zabrane skupa na Cetinju kao krajnju meru, ne misleći na ustoličenje Mitropolita Joanikija, koje je odgovornom i mudrom odlukom Mitropolije svedeno na javnosti poznatu meru, nego na najavljeni kontra-skup, i to, ponavljam, kao krajnja mogućnost, ukoliko bezbednosne procene ukažu na tu potrebu”, napisao je Krivokapić na Tviteru.