Crna Gora: Krivokapić nije potpisao Temeljni sporazum sa SPC

Crna Gora: Krivokapić nije potpisao Temeljni sporazum sa SPC

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić hitno je otputovao u četvrtak popodne u Beograd radi susreta sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem i drugim članovima Svetog sinoda SPC. Svi su bili uvereni da će konačno biti potpisan Temeljni sporazum između Crne Gore kao države i SPC – to se nije dogodilo. Patrijarh Profirije rekao je da je Krivokapić došao sa novim uslovima, koji su neprihvatljivi za SPC.

Temeljni sporazum je dokument koji određuje položaj Crkve u državi, odnose države i Crkve i sva druga pitanja u vezi sa vernicima, sveštenicima i položajem manastira i monaha. U posljednjih nekoliko sedmica, crnogorske vlasti rekle su da će Sporazum biti potpisan uprkos određenim nesuglasicama.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji upravlja Mitropolijom crnogorsko-primorskom nakon smrti vladike Amfilohija, rekao je medijima da je na sastanku od Krivokapića tražio da potpiše Sporazum bez mešanja u izbor mitropolita. Krivokapić je ranije rekao da će „preneti poruku vernika SPC u Crnoj Gori da traže od Sinoda da za mitropolita postavi episkopa Joanikija“. Krivokapić je rekao i da je od patrijarha Porfirija zatražio da Sporazum potpišu 30. oktobra.

Joanikije je za podgorički portal IN4S rekao da je izbor mitropolita u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog sinoda, čije je zasedanje u toku.

„Krivokapićev predlog za potpisivanje Temeljnog sporazuma 30. oktobra je apsurdan, jer je to vrsta političkog manevra i ne može se klasifikovati kao dobronamerni gest koji bi vodio smirivanju dugoročnih tenzija, čije je rešenje bila ključni prioritet Krivokapićeve vlade“, rekao je vladika Joanikije.

Prema izjavi koju je SPC izdala nakon sastanka, svi detalji Temeljnog sporazuma bili su dogovoreni i predstavnici Vlade u Podgorici su tada potvrdili da će Krivokapić u popodnevnim satima stići u Beograd da svečano potpiše Temeljni sporazum sa Njegovom Svetošću Srpskim Patrijarhom Porfirijem.

„Posle višečesovnog zastoja i obaveštavanja poglavara Srpske crkve o nizu sasvim različitih razloga za odlaganje odlaska iz Podgorice, Krivokapić je na dogovoreni sastanak stigao oko 21 sat. Premijer je predstavio nove i do sada neizgovorene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Sporazuma mora odložiti“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Patrijarh je “strpljivo saslušao nove razloge i bio iznenađen te nije video nijedan razlog ili opravdanje za nameru premijera Krivokapića da ne potpiše Sporazum, koji je bio i jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršiju u Beogradu” .

“Njegova svetost i vladike izrazili su zabrinutost za položaj Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, jer je jedina crkva koja nije potpisala sporazum koji garantuje njen pravni položaj, što je čin otvorene diskriminacije. SPC i njeni vernici ćene odustati od odbrane svojih prava i svetih mesta“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je sa svoje strane rekao da je potvrdio svoju odlučnost da potpiše Sporazum. “Dogovorili smo se sa Njegovom Svetošću da se dogovorimo oko datuma potpisivanja osnovnog sporazuma. Radujem se izboru novog mitropolita crnogorsko-primorskog sa velikom verom da će on voditi narod poput svog prethodnika, blaženog mitropolita Amfilohije“, rekao je Krivokapić.

„Želimo da što pre ugostimo Patrijarha srpskog Porfirija u Crnoj Gori na što dostojanstveniji način, kako i priliči Patrijarhu, i gostoljubivom i vernom crnogorskom narodu“, zaključio je Krivokapić./ibna