Crna Gora: Krivokapić očekuje članstvo u EU do 2024. godine

Crna Gora: Krivokapić očekuje članstvo u EU do 2024. godine

Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić rekao je da je Crna Gora trebala da postane članica Evropske unije tokom perioda pregovora od devet godina, ali da se to, nažalost, nije desilo.

Crnogorski premijer je učestvovao na konferenciji „Devet godina crnogorskih pregovora sa EU“, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje.

“Nadam se da ćemo svi shvatiti poruku koja je posebno značajna i upućena je svima nama na nedavnoj održanoj Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, a to je podrška koju smo dobili od država članica da budemo sledeća članica EU. -To nije obična nada koju podržava najmanje 75 do 78 odsto građana CG, već to je jedina šansa da Crna Gora bude drugačija, uređenija i da kvalitet života svih naših građana izdignemo na najveći mogući nivo,” poručio je premijer Krivokapić.

Predsednik Vlade je istakao da ne želi da se bavi licitiranjem, ali da je cilj da Crna Gora postane članica EU 2024. godine. „I to se može desiti isključivo i samo ako svi zasučemo rukave i shvatimo da nam je to jedini put u kome svak daje svoj doprinos. To ne može pojedinačno da uradi Vlada, ni Skupština, kao ni pravosuđe, to je nešto što je obaveza svih nas. Ako to tako doživimo, ja verujem, uz podršku koju smo dobili u svakom mogućem obliku i koju ćemo dobiti u narednom vremenskom periodu, to je šansa koju ne smemo propustiti. Nije bitno ko će biti predsednik Vlade, bitno je samo da istinski krenemo tim putem. Ovo nije pojedinačna priča, već zajednička“, naglasio je premijer Crne Gore.

On je poručio da Crna Gora ne može biti građanska, demokratska, ni evropska ako ne doživi ekonomski prosperitet.

„Prvom prilikom, na konsultacijama sa ambasadorima predstaviću Mapu razvoja i vizije CG do 2025. godine. Crna Gora će u svakom pogledu biti drugačija, ne zbog toga što smo mi neki čarobnjaci, već zato što znamo šta je u ovom trenutku moguće uraditi“, kazao je Krivokapić.