Crna Gora: Krivokapić podneo ekspoze poslanicima

Crna Gora: Krivokapić podneo ekspoze poslanicima

Nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti, poručio je mandatar za sastav nove vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, navodeći da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava.

Krivokapić je danas u parlamentu predstavio program i personalni sastav nove vlade.

Mandatar je, odgovarajući na primedbe koje je poslanik Pokreta za promene Nebojša Medojević izneo na račun njegovog ekspozea, kazao da taj program nije mogao da bude drugačiji.

„Oni koji nemaju podatke nemaju pravo da se igraju sa podacima. Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi“, istakao je Krivokapić.

On je kazao da će nova vlada koja će, kako je naveo, sigurno biti izglasana, biti vlada naroda, a ne manjine.

„Dajte nam onda odluku da radimo samo šest meseci. Ako očekujete da neki rezultat može biti toliko merljiv za šest meseci, to može biti samo vlada kontinuiteta. Ovo je vlada diskontinuiteta“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da njega ne obavezuje to kako je neko prethodno radio, i dodao da će vlada u februaru napraviti program rada za narednu godinu.

Krivokapić je kazao da su sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska vlade.

„Iz tog razloga potpuno smo svesni da je naša obaveza istorijska i neponovljiva. Glavni cilj ove vlade biće da, kada jednom odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija i bogatija nego što je do sada“, poručio je Krivokapić.

Kako je naveo, zadatak neće biti lak, a izazovi koji ih čekaju zahtevaju angažovanje celog društva.

Krivokapić je kazao da se stanje koje zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom.

On je rekao da je situacija u javnim finansijama ozbiljna, da je administrativni aparat preglomazan i neefikasan, da je epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 izvan kontrole.

“Zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava.

Krivokapić je rekao da za zatečeno stanje odgovornost ne snose građani, niti doskorašnja opozicija, već samo i isključivo pretodna vlast.

„Ovde smo zbog građana, da njima služimo i ostvarimo bolji život građana, što nam je konačni cilj“, istakao je Krivokapić.

On je naglasio da se sloboda danas oseća u svakom kutku Crne Gore, navodeći da je bezbedan i ekonomski nezavisan građanin, koji živi od svog rada, slobodan čovjek.

„Nikad više ne smemo dozvoliti da pitanje „Za koga ste glasali?“ bude presudno za egzistenicju naših građana. Merilo napretka mora postati znanje, veština i rezultati rada“, poručio je Krivokapić.

On je istakao da je država snažna onoliko koliko su joj snažne institucije.

“Zato je jedna od naših najvažnijih obaveza da ojačamo njihovu efikasnost i vratimo poljuljano poverenje. Nema tih pojedinaca, niti paralelnih institucija, koje mogu ili smiju biti jači od države“, naglasio je Krivokapić.

Cilj je, kako je poručio, stvaranje sistema koji neće više biti u službi jedne partije, određenih interesnih grupa ili pojedinaca, već u službi svih građana./ibna