Crna Gora: Krivokapić pokrenuo postupak za smenu ministra Leposavića

Crna Gora: Krivokapić pokrenuo postupak za smenu ministra Leposavića

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pokrenuo je postupak za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

On je rekao da je, nakon izjave o genocidu u Srebrenici, Leposaviću poslao poruku da „sam treba da se vadi za ono to je zakuvao“.

„Smatrao sam da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno. Izjava je ostala na istom fonu i nisam mogao sebi dopustiti taj luksuz te sam u ime Vlade reagovao i kazao da Skupština 2009. godine donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje rezolucija o genocidu. Leposavić je i na to ostao imun“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je od Leposavića tražio ostavku jer smatra da je to najbolji način da ličnim činom pokažu odgovornost.

„To sam uradio u petak i danas, želeći da zaštitim integritet ove Vlade, ali pošto je Leposavić ostao dosledan u svom stavu doneo sam tešku odluku da predložim njegovo razrešenje“, saopštio je Krivokapić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Predsednik Vlade je naglasio da mu je ovo najteža odluka koju je donio u životu.

“Najteža odluka koju sam donio u životu. Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nismo prebolovali dečije bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru verujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji”, istakao je Krivokapić.

Rekao je da se stvaraju “dva ultra-bloka” političkih partioja i da to nije dobro za Crnu Goru. On je zamolio za razumevanje zbog odluke koju je doneo i dodao da je ona možda i prvi put doneta u istoriji države.

Ministar policije Srbije, Aleksandar Vulin reagovao je na najnoviju odluku premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

“Premijer Krivokapić je još jednom pokazao da mu nije ni malo stalo do toga šta misle i osećaju i Srbi i Srbija. I dobro što je to uradio, poruku smo razumeli, u skladu s njom ćemo i postupati. Pokazao je da mu nije stalo do Srba,” rekao je ministar Vulin.

Dodao je da oni koji mrze Srbe uvek nađu zajednički jezik:

“Ne bi me čudilo da u antisrpskoj politici potraži podršku Mila Đukanovića. Oni koji mrze Srbe se uvek prepoznaju i na kraju nađu zajednički jezik,” zaključio je on.