Crna Gora: Krivokapić razgovarao sa Merkel

Crna Gora: Krivokapić razgovarao sa Merkel

Nemačka će ostati pouzdan partner Crne Gore na putu evropskih integracija, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru sa premijerom Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su tokom razgovora putem video – linka, izrazili zadovoljstvo zbog kontinuiranog napretka političkog dijaloga novoizabrane Vlade Crne Gore i Nemačke.

Navodi se da su Krivokapić i Merkel razmotrili bilateralne političke i ekonomske odnose, proces pridruživanja Crne Gore EU i reforme koje sprovodi Vlada na tom putu.

“Merkel je pozdravila opredeljenost Vlade za regionalnu saradnju i ponovila da će Nemačka ostati pouzdan partner Crne Gore na putu evrointegracija, na čemu joj je Krivokapić posebno zahvalio”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je zahvalio Merkel i na podršci Nemačke Vladi Crne Gore u pogledu reformi, posebno onih koje će doprineti vladavini prava, kao i podršci u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je istakao da je saradnja sa Nemačkom dobar put i podstrek za nastavak reformi u crnogorskom društvu, koje su neophodne za pristupanje EU, ali jednako potrebne i samoj Crnoj Gori.

„Krivokapić i Merkel razgovarali su i o posledicama izazvanim pandemijom COVID-a 19“, dodaje se u saopštenju.

Međutim, u saopštenju se ne kaže da li su Merkel i Krivokapić razgovarali o reformama u oblasti pravosuđa, koje je najavila Vlada Crne Gore. Ove izmene zakona, prema nekim zvaničnicima EU, neće biti sa oduševljanjem prihvaćene u međunarodnim organizacijama.

„Svaki pokušaj da se mehanizmi dogovoreni u prethodnom periodu koji se odnose na pravosuđe i tužilaštvo zamene nečim što bi Crnu Goru moglo vratiti u period mnogo kritičnijih izveštaja u Briselu, neće biti dobro ocenjeno u EU“, rekao je Tonino Picula, izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Nova vlada Crne Gore, kaže on, ima pravo na svoje odluke, ali one će biti pod lupom EU i NATO-a.