Crna Gora: Krivokapić sa saradnicima razgovarao sa delegacijom EBRD

Crna Gora: Krivokapić sa saradnicima razgovarao sa delegacijom EBRD

Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić održao je onlajn sastanak sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj, Odil Reno-Baso i njenim saradnicima. Pored premijera, u ime Vlade Crne Gore, sastanku su prisustvovali, ministarka Tamara Srzentić, te ministri Jakov Milatović, Milojko Spajić i Mladen Bojanić.

“Premijer Krivokapić upoznao je evropske partnere sa prioritetima rada Vlade u predstojećem periodu, posebno u pogledu izgradnje snažnih institucija, kao garanta nezavisnosti i ekonomskog razvoja, a u cilju unapređenja kvaliteta života građana Crne Gore i što bržeg pristupa Crne Gore Evropskoj uniji. Premijer je sagovornike informisao i o projektima koji se realizuju u Crnoj Gori, među kojima su izgradnja prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare, istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, kao i o poslovima koji su još uvek u projektnoj fazi, a koji se odnose na zelenu ekonomiju i napore Vlade da stvori digitalno društvo,” navodi se u saopštenju Vlade.

Premijer Krivokapić i predstavnici EBRD-a izrazili su spremnost da unaprede saradnju i da u narednom periodu doprinesu ostvarivanju pozitivnih i vidljivih rezultata, pre svega u cilju unapređenja infrastrukture u Crnoj Gori, kao i podrške bankarskom i sektoru malih i srednjih preduzeća.

Predsednica EBRD-a pozdravila je napore koje Vlada preduzima, poručivši da su spremni da joj pruže punu podršku.

“Vidim da imate jasan pristup i jasnu strategiju šta želite da učinite za Vašu zemlju i to je lepo videti”, kazala je Reno-Baso. Ona je istakla da je EBRD tokom 2020. povećala svoje prisustvo i učešće u Crnoj Gori, naročito zbog pandemije COVID-19.

“Govorim o 160 miliona evra finansiranja kroz različite finansijske institucije kako bi se podržala mala i srednja preduzeća, lokalni partneri i institucije. Reč je o 16 projekata, uključujući projekte kojim podržavamo žene u biznisu, podrška bankarskom sektoru, fondu za zaštitu depozita. Dakle, reč je o nizu različitih projekata koji imaju visok volumen u finansijskom smislu, koji pokazuju našu volju i spremnost da podržimo Crnu Goru”, kazala je predsednica EBRD-a.

Kada je reč o energetici, Reno-Baso je istakla da za njih postoje tri prioriteta – ozelenjavanje ekonomije, digitalizacija i rodna ravnopravnost. Istakla je važnost diverzifikacije ekonomije, te istakla da je EBRD prepoznatljiva po tome da da podržava privatni sektor.

“Zbog toga želimo da ulažemo u infrastrukturu, ali na način da pomognemo privatnom sektoru da napreduje. Ekonomski razvoj zavisi od privatnog sektora i to je način da se izbegnu oslanjanja na javne izvore finansiranja”, poručila je Reno-Baso.