Crna Gora: Krivokapić se sastao sa Varhelyijem

Crna Gora: Krivokapić se sastao sa Varhelyijem

U okviru posete Briselu predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sastao se sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku, Oliverom Varhelyijem, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je zaključeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji te da Crna Gora prednjači na integracionom putu.

Premijer Krivokapić izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog sastanka sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku i kazao da pojačana dinamika susreta najviših zvaničnika Crne Gore i Evropske unije govori u prilog opredelenju obe strane da zajednički doprinose integracionom procesu.

„Uveren sam da će naše aktivnosti dati željeni rezultat, jer je to volja 75% građana Crne Gore prema poslednjim istraživanjima. Naš kurs je jasan. Želimo članstvo u Evropskoj uniji, nemamo i ne tražimo alternative“, kazao je premijer.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelyi je istakao da Crna Gora nastavlja da prednjači na putu integracije u Evropsku uniju i da Brisel ceni napore Vlade da održi takvu dinamiku. On je istakao da se raduje održavanju prve političke međuvladine konferencije ovog meseca, koja će poslati snažnu poruku i dati vetar u leđa Crnoj Gori na putu ka EU.

Na sastanku su razmenjena mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i procesu imunizacije protiv COVID-19. Sagovornici su se saglasili da je dinamika imunizacije zadovoljavajuća, te da ohrabruje u kontekstu ispunjavanja očekivanja od predstojeće turističke sezone i oporavka privrede uopšte.

U tom kontekstu, premijer Krivokapić zahvalio je komesaru Varhelyiju na podršci koju je EU pružila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije i izrazio uverenje da su institucije u Crnoj Gori i ovom prilikom opravdale status zemlje kao pouzdane države kandidata, odnosno buduće punopravne članice EU.

Varhelyi je nakon sastanka na Twitteru napisao da je diskusija bila sveobuhvatna.

 

 

“Sveobuhvatna diskusija sa premijerom Krivokapićem. Naglašen značaj sprovođenja ekonomskih reformi i napretka u oblasti vladavine prava. Radujemo se „političkom“ IGC sa Crnom Gorom u junu, na osnovu naše revidirane metodologije proširenja.