Crna Gora: Krivokapić se u Atini sastao sa grčkom predsednicom Sakellaropoulou

Crna Gora: Krivokapić se u Atini sastao sa grčkom predsednicom Sakellaropoulou

“Od Samita u Solunu 2003. godine, Grčka je čvrsto orijentisana ka podršci evropskom kursu zapadnog Balkana,” izjavila je u četvrtak predsednica Helenske Republike Katerina Sakellaropoulou tokom sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u Atini .

Krivokapić je u poseti Atini radi učešća na 6. ekonomskom forumu u Delfima.

Sakellaropoulou je naglasila da je to jedina opcija koja može obezbediti političku stabilnost, ekonomski razvoj i jake demokratske institucije u zemljama regiona. Međutim, napomenula je da je za pristupanje EU neophodno ispuniti kriterijume koji važe za sve zemlje kandidate.

Sakellaropoulou se zahvalila premijeru i crnogorskoj delegaciji na učešću na Delfi ekonomskom forumu, koji svake godine okuplja lidere iz različitih sektora u pokušaju da podstakne dijalog i promoviše inovativne ideje za održivi i konkurentni rast za Evropu i širi region istočnog Mediterana. Istakla je da Grčka podržava borbu i napore Vlade Crne Gore na promociji demokratskih vrednosti i ekonomskog razvoja.

„Želimo da vas podržimo i pomognemo vašoj vladi na putu ka EU, nadajući se da će vam mladi ljudi koje ste izabrali pomoći u reformama koje želite da sprovedete“, rekla je Sakellaropoulou.

Krivokapić je sa svoje strane zahvalio grčkoj predsednici na podršci Grčke evropskom kursu Crne Gore i ponovio spremnost svoje vlade da radi na proširenju bilateralnih odnosa.

Tokom sastanka razmenili su mišljenja i o nekoliko pitanja od zajedničkog interesa, poput pandemije i napora da se ožive ekonomije u postpandemijskoj eri i potencijala za jačanje bilateralnih odnosa. Krivokapić se zahvalio na donaciji medicinske opreme u vrednosti od skoro pola miliona evra koja je Crnoj Gori iz Grčke dopremljena 31. marta 2021. godine putem zajedničke evropske rezerve medicinske opreme – RescEU.