Crna Gora: Krivokapić sutra izlazi pred poslanike

Crna Gora: Krivokapić sutra izlazi pred poslanike

Mandatar Zdravko Krivokapić sutra će u crnogorskom parlamentu obrazložiti program i sastav nove Vlade.

Najavljeno je da će sednica, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana, saznaje agencija MINA.

Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obaveštenja da tri koalicije, nakon parlamentarnih izbora, imaju skupštinsku većinu.

Krivokapić je u ekspozeu, koji je u ponedjeljak dostavio parlamentu, istakao da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv koronavirusa i istinska vladavinu prava.

“Trudićemo se da uvek vidimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultat doveo do rešenja koja će svima nama na najboiji način obezbediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona.

“Počev od prioritetnih zakona o poreklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata”, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će svi “diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele i dovode do svađe građanaa Crne Gore, biti uklonjene”.

“Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

”Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmena Zakona o energetici”, najavio je Krivokapić.

On je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

Krivokapić je najavio i sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsednika.