Crna Gora: Krivokapić u službenoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, sastao se sa predsednicom EBRD Reno-Baso

Crna Gora: Krivokapić u službenoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, sastao se sa predsednicom EBRD Reno-Baso

Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić boravi u bilateralnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, gde se danas sastao sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj, Odil Reno-Baso i njenim saradnicima, saopštila je Vlada Crne Gore.

Krivokapić izrazio je zadovoljstvo što je prvi zvaničnik koji posećuje sedište EBRD-a nakon pandemije COVID-19 i što ima priliku da sa jednim od najvažnijih međunarodnih partnera razgovara o temama od važnosti za budućnost Crne Gore.

Premijer je istakao da je Vlada i pored opterećenosti komplikovanim političkim odnosima, ekonomskim posledicama izazvanim koronavirusom i neodrživim javnim finansijama, uspela da u najvećoj mogućoj meri sanira epidemiološku situaciju izazvanu koronavirusom, ali i da pomogne građanima i privredi da lakše podnesu teret zdravstvene i ekonomske krize.

„Dosadašnji rezultati rada Vlade, u samo 200 dana rada, daju nam za pravo da verujemo da se mnogo brže možemo primaći standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. Ima razloga za optimizam“, kazao je Krivokapić. Premijer Crne Gore je naglasio da je usvajanjem budžeta Vlada stvorila uslove za brži ekonomski oporavak uz stabilizaciju javnih finansija, kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti.

Predsednik Vlade Crne Gore, ističući dosadašnju izrazitu orjentisanost državne ekonomije ka turizmu i stranim investicijama, istakao je da ovogodišnji, letnji rezultati u sektoru turizma ulivaju realnu nadu da će reformska Vlada na čijem je čelu, dobiti potreban finansijski zamajac, kako bi u globalno izazovnom nastupajućem periodu, očuvali socijalnu sigurnost i stabilnost sistema finansija, te stvorili mogućnost za jačanje raznovrsnijeg malog i srednjeg biznisa.

“Vlada ima zadatak da Crnu Goru učini drugačijom i ekonomski razvijenom. Iako je Vaša dosadašnja podrška Crnoj Gori bila izdašna, mi očekujemo još jaču potporu, kako bi mogli da realizujemo sve započete i planirane projekte. Crna Gora mora postati sasvim dostupna zemlja i pogledu drumskog saobraćaja. Nama auto – put nije potreban samo zbog turizma, već zbog trećeg projekta, a to je Luka Bar. Ako imate takvu luku a ne koristite je, to nije dobro ni za Crnu Goru ni za ostatak Evrope. Ono što mi vidimo kao najveći potencijal Luke Bar jeste kontejnerski saobraćaj”, rekao je Krivokapić.

Premijer je istakao da se u razvoju ekonomije i dostizanju evropskih standarda Vlada u velikoj meri oslanja na podršku međunarodnih partnera koji su u prethodnom periodu dali, i dalje daju, konkretan i vidljiv doprinos razvoju crnogorskog društva. „Doprinos EBRD-a je ogroman, posebno u sektoru drumskog i željezničkog saobraćaja, energetike, malih i srednjih preduzeća. Nadam se da će ova naša intezivna komunikaciju dati konkretne rezultate te da ćemo imati prilike da u februaru na Investicionom samitu, zajednički rekapituliramo ono što je urađeno i svedočimo dobrim, opipljivim rezultatima”, poručio je Krivokapić.

Predsednica EBRD-a Odil Reno-Baso iskazala je veliko zadovoljstvo što joj se ukazala prilika da dočeka upravo premijera Crne Gore.

“Želimo da pomognemo vašoj zemlji i da Vas podržimo tokom ekonomskog oporavka. Podrška je svakako potrebna, naročito u ovim teškim vremenima za sve. Moram da Vam zahvalim i izrazim zadovoljstvo zbog napora koje preduzima Vaša Vlada kako bi oporavila nacionalnu ekonomiju. Kao što znate, mi smo orjentisani na pomoć privatnom sektoru, kao i na infrastrukturne projekte koji svim građanima mogu život učiniti kvalitetnijim”, kazala je Baso.

Predsednica EBRD – a istakla je prirodne potencijale koje poseduje Crna Gora, a koji tek treba da budu iskorišćeni. Baso je izrazila zainteresovanost za projekte u oblasti energetike, naročito za one koji su okrenuti vetro i solarnoj energiji i EBRD je spremna da pruži značajnu podršku.

Sastanku je u ime Vlade prisustvovao i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, koji je rekao da je EBRD važan institucionalni investitor i predstavlja snažnu podršku ekonomskog razvoja Crne Gore, kako u delu finanisranja, tako i u delu tehničke pomoći.