Crna Gora: Krivokapić završava posetu Belgiji

Crna Gora: Krivokapić završava posetu Belgiji

Belgija bi bila srećna kada bi Crna Gora postala 28. članica EU, ali na tom putu potrebni su dodatni napori, posebno kada je reč o institucionalnom modelu Crne Gore, sudstvu i nezavisnosti te grane vlasti i naročito po pitanju medija, poručila je predsednica Predstavničkog doma Kraljevine Belgije, Elijan Tilije, nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem. Zvaničnici su razmotrili i mogućnost jačanja ekonomske saradnje dveju zemalja.

U izjavi za RTCG, Tilije je rekla da se najveći deo sastanka odnosio na pristup Crne Gore EU.

Premijer Krivokapić je za RTCG rekao da je susret sa predsednicom Tilije kontunuitet jučerašjih razgovora koji su bili usmereni podršci Crnoj Gori na putu EU integracija.

„Ovaj današnji predivan razgovor odnosio se na četiri ključne teme. Prva je sloboda medija, način i odnos koji treba da iskažemo u budućnosti kako bi svi mediji mogli da rade ono što je najvažnije, a to je da izveštavaju pravovremeno tačno i potpuno“, ističe predsednik crnogorske Vlade.

Drugi deo razgovora odnosio se na vladavinu prava i problem koji je vezan za poglavlja 23 i 24 sa posebnim akcentom na Nacionalni savet koji će biti formiran u brobi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Jedna od značajnih tema bila je i odnos Crne Gore prema pandemiji koja je zahvatila čitav svet i načinu kako se Belgija odnosi prema tom problemu.

„Najznačajniji je impuls koji smo dobili kada je reč o ekonomskom razvoju i budućim investicijama, napravili smo preliminarni početak budućih razgovora koji će biti sugurno plodonosan. Takođe tu je i izborno zakonodavstvo koje ne možemo zanemariti, i ja nadam se da će Skupština doneti set zakonskih rešenja koji će biti u duhu i standardima EU“, zaključio je Krivokapić.

“Borba protiv pandemije Covid-19, ekonomski problemi, vladavina prava, kao i borba protiv korupcije i kriminala najveći izazovi sa kojim se suočava Crna Gora”, saopštio je Krivokapić na tviteru nakon sastanka sa Tilije.

Premijer je na kraju poručio: “Spremni smo da u skorijem periodu ostvarimo napredak u ovim oblastima”.