Crna Gora: Krivokapić želi da prekraja granicu sa Hrvatskom

Crna Gora: Krivokapić želi da prekraja granicu sa Hrvatskom

Nezadovoljan Protokolom o granici Crna Gora – Hrvatska na Prevlaci iz 2002. godine, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić predložio je da se ta granica preispita.

Prema Krivokapiću, problem nije samo linija razgraničenja na moru već i razgraničenje na kopnu, zapravo malo poluostrvo Prevlaka, koje u skladu sa protokolom koji su potpisale dve države pripada Hrvatskoj.

Za Hrvatsku je situacija na južnim granicama jasna: poluostrvo Prevlaka je hrvatsko i potrebno je dogovoriti liniju razgraničenja na moru, bilo bilateralno, bilo na Međunarodnom sudu u Hagu.

Prema hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, postoji formalno uspostavljen međudržavni komitet, svaka država ima svoj, ali ako nešto promene, to je njihova stvar. U svakom slučaju, Hrvatska ostaje otvorena za razgovore.

Ranije je najavljeno da će hrvatski ministar inostranih poslova Gordan Grlić Radman krajem nedelje posetiti Crnu Goru, ali zasad nema informacija da će granica biti jedna od tema, iako ju je crnogorska strana ponovo otvorila u kontekstu pregovora sa EU i stavom EU da „ona više ne želi da uvozi granična pitanja“.

Sadašnje razgraničenje datira iz 2002, kada su, nakon odlaska snaga UNMOP-a, posmatračke misije na Prevlaci, dve države potpisale privremeni protokol o granici, koji je i danas na snazi. Krivokapić je nezadovoljan protokolom jer se u tekstu kaže da je kopnena granica de facto rešena, dok o morskoj granici treba razgovarati i definitivno odrediti. Crna Gora, s druge strane, smatra da su i kopnene i morske granice predmet spora.

„Tu postoji je neslaganje i glavni razlog što su prethodni pokušaji definitivnog razgraničenja propali“, ističe Krivokapić.