Crna Gora: Krivokapićev predlog za nove minister naišao na podeljene reakcije

Crna Gora: Krivokapićev predlog za nove minister naišao na podeljene reakcije

Mandatar za Crnu Goru Zdravko Krivokapić predstavio je liderima tri vladajuće koalicije svoje prijedloge za kandidate za ministre. Iznenađujuće je da je Dritana Abazovića nominovao za ministra odbrane. Čelnici druge dve koalicije izneće svoje mišljenje o ovoj nominaciji.

Kandidati za ministre:

Nikola Terzić – Ministarstvo unutrašnjih poslova

Đorđe Radulović – ministar spoljnih poslova

Milojko Spajić – Ministarstvo finansija i socijalne zaštite

Vesna Bratić – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta

Jelena Borovinić Bojović – Ministarstvo zdravlja

Jakov Milatović – Ministarstvo za ekonomski razvoj

Mladen Bojanić – Ministarstvo za kapitalne investicije

Tamara Srzentić – Ministarstvo za javnu upravu, digitalno društvo i medije

Ratko Mitrović – Ministarstvo ekologije

Aleksandar Stijović – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Vladimir Leposavić – Ministarstvo pravde i manjinskih prava

Ali, ubrzo nakon predloga Krivokapića, neki lideri koalicionih partija rekli su da nisu zadovoljni izborom Krivokapića. Abazović je izjavio da je iznenađen što je predložen za ministra odbrane, jer mandatar Zdravko Krivokapić nije imao nikakvu “specijalnu obavezu” ni prema njemu ni prema koaliciji “Crno na bijelo”.

“Neću biti prepreka ako neko bude sporio moj izbor. Druge dve opcije su mi isto prihvatljive”, kazao je Abazović nakon sastanka s mandatarom Zdravkom Krivokapićem.

Kako je rekao, on lično bi imao korekcije što se tiče sastava Vlade, dodajući da nisu ispoštovani svi principi, ali da podržava Krivokapića.

Lideri Demokratskog fronta su uglavnom pozitivno ocenili sastav Vlade koji je predložio Krivokapić a najžešće kritike došle su od Nebojše Medojevića, lidera Pokreta za promene. On je rekao da u predloženoj Vladi ima više članova Demokratske socijalističke Partije (DPS) Mila Đukanovića nego što ih je bilo u prethodnoj vladi Duška Markovića.

“Ovo je autokratska, teokratska, nedemokratska i antireformska, antievropska i antigrađanska Vlada. Ovo je istorijska prevara birača koji su glasali za promene”, ocenio je Medojević.