Crna Gora: Krivokapićeva čestitka izazvala reakciju Sarajeva

Crna Gora: Krivokapićeva čestitka izazvala reakciju Sarajeva

Čestitka koju je premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić uputio predsednici Republike Srpske (RS), entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), povodom Dana RS, izazvala je napetu situaciju između Sarajeva i Podgorice.

Odmah nakon što je u javnost procurela informacija da je Krivokapić čestitao Dan RS, usledila je reakcija iz Sarajeva. Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i mnogi političari stranaka sa sedištem u Federaciji BiH, osudili su Krivokapićevu čestitku “praznika koji je odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim”. Najglasniji u osudama bio je hrvatski član Predsedništva, Željko Komšić. Međutim, ispostavilo se da je Krivokapić čestitku uputio u telefonskom razgovoru a ne u službenoj komunikaciji tako da je ostalo nejasno da li se ovaj potez može smatrati ličnim mišljenjem ili službenim stavom.

Čestitku i celu situaciju oko nje iskoristila je i crnogorska opozicija, kako bi pokazala da premijer, ali i cela vladajuća koalicija, ne poštuju Ustav susedne zemlje i stavljaju se na stranu samo jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić, rekao je da Krivokapićeva opredeljenost za EU vrednosti i poštovanje zakona traje koliko i njegovo radno vreme te da jedno misli a drugo govori.

“Ako je Krivokapić javno priznao da je krijući čestitao neustavni Dan Republike Srpske, očekujući da će Željka Cvijanović kojoj je čestitka bila upućena, o tome ćutati, onda definitivno imamo posla sa premijerom sa dva lica koji nema svest o značaju posla kojeg se prihvatio, pa samim tim ne može biti ni kompetentan da se njime bavi. Jer kakve veze ima, da li premijer neke države čestita nešto javno ili tajno?! Ukoliko svoju funkciju obavlja u skladu sa Ustavom, predsednik Vlade će biti dostojan te pozicije 24 sata dnevno, i prilikom eventualnog propusta neće se pozvati na privatnost”, istakao je Nikolić.

I drugi poslanici opozicionih stranaka osudili su način na koji je Krivokapić čestitao ovaj praznik ali je podršku dobio od većeg dela svojih koalicionih partnera.

Ustavni sud BiH proglasio je 9. januar, Dan RS, neustavnim praznikom jer ne odražava volju sva tri konstitutivna naroda. Na taj datum pre 29 godina formirana je Skupština srpskog naroda u BiH, što je bio potez koji Bošnjaci smatraju stvarnim početkom rata u državi.