Crna Gora: Lajčak poziva na ustrajnost u reformama

Crna Gora: Lajčak poziva na ustrajnost u reformama

„EU ceni Vaše aktivnosti i jasne proevropske stavove, dokazali ste se kao  kredibilan i odgovoran partner, što je prepoznala ne samo Unija već i građani Crne Gore, te ohrabrujem da nastavite tim putem u budućnosti“, poruka je specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka tokom sastanka sa predsednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem. Zvaničnom susretu prethodio je tet-a-tet susret, gdje su razmenjena mišljenja o viziji razvoja procesa proširenja i očekivanjima o dinamici ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

„Svesni smo da je pred Crnom Gorom velika šansa i mogućnost kada je u pitanju evropski put, a nova vlast neće odstupiti od spoljnopolitičkog kursa“, saopštio je Bečić. U odnosu na to, on se osvrnuo na izazove sa kojima se zemlja suočava, naročito u kontekstu izgradnje regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa po čemu je Crna Gora oduvek bila prepoznata u evropskim okvirima.

Predsednik Bečić upoznao je specijalnog predstavnika sa planovima na unutrašnjem planu, posebno u svetlu planiranog dijaloga lidera parlamentarnih partija koji će doprineti političkoj stabilnosti i smanjenju polarizacije u društvu. S tim u vezi, osvrnuo se na ključnu ulogu Skupštine, kao institucije koja podstiče razmenu mišljenja i izgradnju kompromisa povodom značajnih tema koje opterećuju javnost.

Lajčak je istakao da Evropska unija ceni što Crna Gora u potpunosti usaglašava svoju spoljnu politiku sa EU, što je, prema njegovim rečima, „mnogo relevantnije danas nego pre pet godina“.

Uz poziv da Crna Gora pruži više rezultata u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da reforme pravosuđa budu u skladu sa međunarodnim standardima, on je ohrabrio Crnu Goru da istraje u svim reformama koje je približavaju Uniji. „Crna Gora ima priliku da postigne napredak na evropskom putu, jer ne samo da ste najnaprednija država Zapadnog Balkana kada su u pitanju evropske integracije, već ste i zemlja sa najmanje problema kako unutrašnjih tako i regionalnih“, rekao je Lajčak.

Govoreći o bojkotu Parlamenta, specijalni predstavnik EU je naglasio da je EU zabrinuta zbog polarizovane političke scene i bojkota, te da je veoma važno da sve parlamentarne partije učestvuju u parlamentarnom životu.

Na kraju, Lajčak je podcrtao značaj očuvanja administrativnih kapaciteta, te principe transparentnosti i stručnosti u skladu sa evropskim standardima i praksama.