Crna Gora: Lek za COVID-19 leži na dnu Jadranskog mora

Crna Gora: Lek za COVID-19 leži na dnu Jadranskog mora

Profesor Herman Erlich iz Bergakademie Freiberg iz Njemačke kaže da Crna Gora ima ogromne potencijale za proizvodnju prirodnog antivirusnog i antibakterijskog leka koji se može proizvesti iz „zlatnog sunđera“ i smatra se efikasnim za lečenje COVID- 19.

Odgovarajući na pitanje mogu li se sunđeri koristiti za lečenje pacijenata pozitivnih na koronavirus, dr Erlich kaže da mogu.

On tvrdi da sunđeri sa izuzetnom sposobnošću odbrane od virusa i bakterija žive u Jadranskom moru.

Ističe da postoji rezervoar gde je ovaj sunđer veštački uzgojen na podmorskoj parceli. Naučnici iz Drezdena proučavaju otpornost sunđera na sve biološke uzroke bolesti.

Profesor Herman Erlich objašnjava da ova sunđer nije baš izbirljiv kada je u pitanju hrana, ali jede sve što voda donese. Ali, sunđer bez problema ubija viruse i bakterije, iako nema imunološki sistem. Čak i kada se povredi, sprečava viruse i bakterije da uđu u njegovu otvorenu ranu, provocirajući hemijsku reakciju stvarajući izmenjene aminokiseline – bormiotrocine.

„To rade zajedno sa svojim izvanrednim biološkim aktivnostima. Ograničena količina prirodnih izvora sprečila je razvoj leka na bazi netaknutih sekundarnih metabolita iz sunđera. Glavni naučni interes za Verongiida sunđer leži u njihovim bioaktivnim bromotirozinima i njenim derivatima“, kaže dr Erlich.

On podseća da se organski izvori često moraju sakupljati u ogromnim količinama, da bi se obezbedila neophodna količina u industriji.

„Uzgoj morskih sunđera mogao bi biti relevantna alternativa u ekonomskom kontekstu, pod uslovom da su organizmi izloženi povoljnom procesu razmnožavanja“, ističe dr Erlich.

Nedavno je grupa profesora postigla vrlo optimistične rezultate u saradnji sa Institutom za biologiju mora u Kotoru, radeći na prvom zajedničkom pilot projektu u Kotorskom zalivu za uzgoj sunđera Aplisina aerophoba i Aplisina cavernicola.

„Prednost Aplisina aerophoba je činjenica da ova spužva ne mora da se sakuplja velikim količinama za potrebnu količinu u industriji. Prema nedavno objavljenim podacima, sa 10 kvadratnih metara biće prikupljeno 15 kg sušenih sunđera za izolaciju 99 grama izofistularina“, kaže dr Erlich.

Slične količine sunđera Verongiida trebalo bi da postoje u morskim predelima Albanije i Hrvatske.