Crna Gora: Lista pacijenata sa koronavirusom objavljena na internetu

Crna Gora: Lista pacijenata sa koronavirusom objavljena na internetu

Spisak obolelih od coronavirusa u Podgorici pojavio se jutros na internet portalima, što je izazvalo jake reakcije građana, opozicionih stranaka ali i vladajuće koalicije.

Vlada Crne Gore najoštrije je osudila objavljivanje imena lica oboljelih od virusa korona. Kako su istakli, time se narušavaju osnovna ljudska prava.

Vlada je pozvala nadležne državne institucije da hitno ispitaju gde je izvor ovog spiska i identifikuju one koji distribuiraju ove informacije.

“Očekujemo da nadležne institucije najhitnije preduzmu mere u ovom pravcu i informišu javnost o rezultatu istrage. Podsećamo da smo zahtijevali da se ispita i slučaj od 21. marta kada je u javnost dospeo spisak lica u samoizolaciji sa matičnim brojevima”, navode iz Vlade.

Ocenjuju i da je ovo pokušaj urušavanja kredibiliteta institucija i umanjivanja napora koje sprovode Vlada i nadležne institucije u nastavku uspešnog suočavanja CG sa koronavirusom.

Građanski pokret URA najoštrije je osudio objavljivanje ovakvog spiska i traži od Vlade da zaštiti građane.

„Delenjem tog, izuzetno osetljivog spiska, —najgrublje su pogažena prava pacijenata na privatnost i poverljivost, koje bi crnogorski pravni sistem morao da garantuje. Zahtevamo hitnu reakciju Vlade Crne Gore, jer se dodatno srozavanje poverenja u institucije u ovim osetljivim trenucima ne smije dozvoliti,” ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA kaže da spiskovi sadrže brojne detalje poput jedinstvenog matičnog broja (JMBG), mjesta prebivališta i druge.