Crna Gora: Mandatar traži imena ministara

Crna Gora: Mandatar traži imena ministara

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je sinoć pismo predstavnicima vladajuće većine u kome traži da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji su im pripali, potvrđeno je Danu iz više izvora.

Kako im je saopšteno, ako stranke to ne urade u narednih nekoliko dana, mandatar će izaći sa svojim predlogom Vlade.

Sve bi, prema saznanjima Dana, trebalo da bude završeno u narednih nekoliko dana.

Iz Krivokapićevog tima juče su poručili da još čekaju određene odgovore na predlog raspodela resora u novoj vladi.

Mandatar, kako saznaje Dan, čini sve da formiranje vlade bude gotovo u prvoj polovini idućeg meseca.

Dan nezvanično saznaje i da će se mandatar do kraja sedmice obratiti javnosti po tom pitanju.

Iz Krivokapićevog tima su kazali da su predlozi o raspodeli ministarstava upućeni koalicijama i da još očekuju određene odgovore u okviru vremenskog roka koji su odredili.

“Nakon toga, uslediće konačni predlog mandatara o sastavu prve demokratske vlade u istoriji Crne Gore, koji će biti upućen Skupštini na izglasavanje. Naša namera je da Vlada bude izglasana u roku koji je mandatar najavio”, poručili su iz Krivokapićevog tima.

Iz tima su potvrdili da je mandatar prethodnih dana razgovarao sa liderima DF-a i ostalim liderima pobedničkih koalicija, ali nisu želeli da otkrivaju detalje, uz najavu da će to uraditi u narednom periodu.

Politički analitičar Sergej Sekulović ističe da mandatar primarno odgovara za rad Vlade, pa mu se mora omogućiti određeni manevarski prostor da realizuje svoju ideju i viziju.

“Ako se mandatar ograniči do te mere da ne može da deluje, onda on nije ono što bi predsednik Vlade morao da bude”, kazao je Sekulović za crnogorske medije.

On veruje da će Krivokapić uspeti da formira Vladu, ali da je pitanje koliko će ona trajati.

“Mislim da je primarni problem između Krivokapića i lidera DF-a u mogućnosti da bi, eventualno, neka partija čiji bi Krivokapić bio lider imala ozbiljne procente. Neke ankete i istraživanja pokazuju da je Krivokapić veoma popularan u crnogorskom društvu”, smatra Sekulović.