Crna Gora: Manje posla za sezonce

Crna Gora: Manje posla za sezonce

U Crnoj Gori je od početka godine do 20. jula zaposleno oko četiri hiljade sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prošloj.

Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) su za novine Dan rekli da je u normalnim okolnostima, u sezonama prošlih godina, u proseku radilo nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

Pomoćnik direktora Zavoda, Goran Bubanja, kazao je da je u prošloj godini zaposleno 11,6 hiljada sezonskih radnika, što govori u prilog činjenici da je prošle godine javna kampanja države “Zaposlimo domaće radnike” uspela i doprinela značajnijem povećanju interesovanja domaćih radnika za rad u sezoni.

“Ovogodišnji podaci su, međutim, bitno drugačiji. Prema izveštajima od 1. januara do 20. jula zaposleno je svega četiri hiljade sezonskih radnika” kazao je Bubanja za Dan.

On je objasnio da su zdravstvena situacija i poznate okolnosti nepovoljno uticale i na sezonsko zapošljavanje.

Kako je rekao, u periodu od 1. januara do 30. juna poslodavci su Zavodu prijavili ukupno 11,99 hiljada radnih mesta, od čega je više od 28 odsto oglasa bilo vezano za sezonske poslove.

“Zavod u kontinuitetu sprovodi aktivnosti pripreme nezaposlenih osoba za sezonsko zapošljavanje. Te aktivnosti imaju za cilj da informišu, motivišu i podstaknu nezaposlene za rad na poslovima sezonskog karaktera. Osim nezaposlenih, aktivnosti Zavoda usmerene su i ka ostalim tražiocima posla, prvenstveno đacima i studentima”, rekao je Bubanja.

On je dodao da se veliki broj poslodavaca, ranijih godina, oslanjao isključivo na stranu radnu snagu.

“Novonastala situacija sa virusom Covid-19, pokazala nam je koliko je važno ulagati u obrazovanje domaćeg kadra i obezbeđivanje povoljnijih uslova za rad, kojim bi se smanjio odliv kvalitetne rad ne snage na druga tržišta”, naveo je Bubanja.

On je podsetio da je na nedavno održanom panelu “Zaposlimo domaće radnike” ocenjeno da bi se većim zapošljavanjem domaćih radnika, nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda, studenata i učenika na sezonskim poslovima značajno doprinelo rastu priliva sredstava u budžet, pogotovo u periodu kada je zbog novonastale situacije sa koronavirusom znatno smanjen prostor za nova zapošljavanja i mogućnost angažovanja radne snage iz inostranstva.

Prema podacima Zavoda, na evidenciju nezaposlenih, po osnovu prestanka radnog odnosa, u prethodnom periodu najviše se prijavilo građana iz Podgorice, odnosno 708 ili 24,46 odsto, Nikšića 362 ili 12,5 odsto, Bijelog Polja 322 ili 11,12 odsto, Pljevalja 207 ili 7,15 odsto, kao i Berana 172 ili 5,94 odsto.