Crna Gora: Manji prihodi od carina

Crna Gora: Manji prihodi od carina

Naplata prihoda Uprave carina u januaru je bila oko 9,5 miliona EUR manja u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, pokazuju zvanični podaci koje je dobila nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu.

“Tako je u januaru prošle godine, kada nije bilo koronakrize, prihodovano 48,8 miliona EUR, dok je u istom ovogodišnjem mesecu ostvareno 39,4 miliona EUR. To ukazuje da je udar koronakrize na carinske prihode početkom ove godine i dalje jak. Cifre su u neto iznosima“, navodi se u saopštenju ove NVO.

Pojedinačno posmatrano, najveći pad zabieležen je u odnosu na naplatu poreza na dodatu vednost (PDV), pa je u januaru prošle godine naplaćeno 28,9 miliona, a u istom periodu ove 21,5 miliona EUR ili 7,4 miliona manje.

„Naplata akciza na dizel goriva u januaru prošle godine je iznosila 5,5 miliona EUR, a ovog januara 4,7 miliona. Naplata akciza na mineralna ulja i goriva je prošlog januara bila 4,4 miliona, a ovog 3,7 miliona EUR, dok su akcize na bezolovni benzin iznosile u oba uporedna meseca nešto preko milion EUR“, precizira se u saopštenju.

Naplata carina je u januaru prošle godine iznosila 1,5 miliona, a u istom mesecu ove 1,2 miliona. Od akciza na uvezene cigarete prošlog januara je prihodovano 4,4 miliona EUR, a ovog 4,5 miliona.

„Od akciza na alkohol i alkoholna pića prošle godine je u januaru prihodovano 450 hiljada EUR, a ovog januara 425 hiljada. Prihod od poreza na kafu prošlog januara je bio oko 190 hiljada, dok je ovog januara prihodovano 230 hiljada EUR“, rekli su iz te NVO.

Kada su u pitanju akcize na ugalj u proizvodnji, prošlog januara je naplata iznosila 220 hiljada EUR, dok je ovog bila veća i iznosila je 476 hiljada EUR.

„Koronakriza već mjesecima snažno razara crnogorsku ekonomiju, a njen kraj se još ne nazire“, zaključuje se u saopštenju.