Crna Gora: Marković predsedavao telekonferencijom CEI

Crna Gora: Marković predsedavao telekonferencijom CEI

Države Centralnoevropske inicijative saglasile su se danas na telekonferencijskom samitu, kojim je predsedavao premijer Crne Gore Duško Marković, da tesno sarađuju i da budu solidarne u naporima za otklanjanje socio-ekonomskih posledica pandemije novog koronavirusa.

„Saglasni smo da hitne mere moraju da budu strogo u vezi sa tekućom zdravstvenom krizom, da budu dobro koordinisane, proporcionalne, transparentne te da uvek poštuju temeljna prava svakog pojedinca“ navodi se, između ostalog, u usvojenoj Zajedničkoj izjavi.

Zemlje članice najstarije evropske regionalne inicijative ocenile su da ozbiljne socio-ekonomske posledice pandemije novog koronavirusa nalažu neuobičajene mere uz odlučnost, zajedništvo i solidarnost. „Obavezujemo se da ćemo se fokusirati na unapređenje socio-ekonomskih performansi, pogodnog okruženja za poslovanje i investicije tako da bi se naše ekonomije mogle brže oporaviti jačanjem trgovine i nesmetanog protoka roba, jačanjem povezivanja, privlačenjem više stranih investicija i turizma. Ponavljamo da saradnja, poverenje i solidarnost predstavljaju najefikasnije odgovore na ovu pandemiju. Naglašavajući da poštovanje međunarodnog prava ostaje naše vodeće načelo, odlučni smo da odgovorimo odlučno, na inovativan način i zajednički, naročito kroz snažna partnerstva, kako bismo se izborili sa socio-ekonomskim izazovima koje COVID-19 postavlja pred naš region,” navodi se u Zajedničkoj izjavi.

Ohrabreni su napori CEI i ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija u pružanju koherentnog i koordinisanog odgovora na šire implikacije različitih dimenzija krize izazvane pandemijom novog koronavirusa.

Države CEI pozdravile su mobilizaciju i preraspodelu više od sedam milijardi evra kroz razne instrumente Evropske unije u podršci Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva radi rešavanja neposrednih zdravstvenih i humanitarnih potreba usled izbijanja pandemije kao i radi pomoći u ograničavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije“.

Na Samitu, koji je putem telekonferencije organizovala Crna Gora kao trenutna država predsedavajuća Inicijativom, učestvovali su, pored prededavajućeg, premijera Duška Markovića, predsednici Vlada Albanije Edi Rama, Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Moldavije Jon Čiku, Severne Makedonije Oliver Spasovski i Ukrajine Denis Šmihal, kao i visoki zvaničnici iz ostalih država članica CEI. U svojstvu specijalnih gostiju, učestvoali su evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi, direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Premijer Crne Gore Duško Marković je rekao da je ova zemlja već preduzela prve korake u normalizaicji života i pripremi turističke sezone i apelovao da se u proces normalizacije ulazi sinhronizovano./ibna