Crna Gora: Medojević kritikuje ugovor sa Turskom

Crna Gora: Medojević kritikuje ugovor sa Turskom

Turska će od 7. avgusta pružati konzularnu pomoć crnogorskim građanima koji putuju ili borave u 25 zemalja u kojima Crna Gora nema diplomatsko -konzularna predstavništva, nakon što je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan u petak odobrio bilateralni sporazum, rekao je predsjednik Pokreta za promene (PzP), jedan od lidera Demokratskog fronta i bivši poslanik u Skupštini Crne Gore, Nebojša Medojević.

“Odluka Vlade Crne Gore da zaključi ovaj bilateralni sporazum sa Turskom pokreće mnoga pitanja”, dodao je on.

To se posebno ističe kada se zna da Turska nema takav sporazum ni sa jednom drugom zemljom u svetu. Nivo ekonomskih odnosa Crne Gore sa Turskom nije na strateški važnom nivou. Izvoz u Tursku čini 3,3% ukupnog izvoza, a uvoz iz Turske samo 5,1% ukupnog izvoza, ističe Medojević.

Dok su kompanije sa turskim vlasnicima najbrojnije, ukupna ulaganja iz ove zemlje su tek na desetom mestu.

U bankarskom sektoru imamo Zirat banku, turskog investitora koji je kupio hotel Fjord u Kotoru, a turska kompanija Toščelik upravlja željezarom u Nikšiću, uz sve veće i opravdanije zamerke Sindikata da se ljudska prava masovno krše, kaže Medojević.

“Čini se da je najintenzivnija saradnja u oblasti kriminala i da se velike face organizovanog kriminala iz Turske osećaju dobrodošlim u Crnoj Gori”, kaže predsednik PzP-a.

Nema ozbiljne saradnje na vojnom planu i saradnje obaveštajnih agencija.

Prema njegovim rečima, međutim, ovaj bilateralni sporazum je mnogo važniji za Tursku nego za Crnu Goru. Turska ima ozbiljne geostrateške planove i širi svoj uticaj na Balkanu. Iako je članica NATO -a, zvanična Turska ne deli vrednosti demokratije, ljudskih prava i sloboda. Nakon neuspeha vojnog udara, Erdogan je obustavio celi spektar, prvenstveno politička prava, i uveo rigidnu ličnu vladavinu koje je promenama Ustava postala superiorna u odnosu na sve ostale grane vlasti.

On kaže da je Turska nesumnjivo jedan od najvažnijih autoriteta u islamskom svetu, od ogromnog strateškog značaja za neke od najvećih zapadnih sila, a posebno za Veliku Britaniju.

S druge strane, Turska je zemlja rigidnog režima u kojem se ljudska prava i slobode masovno krše. Erdogan vrlo jasno izražava svoju ambiciju za jačanje ne samo interesa turske države, već i islama na Balkanu, pa se ova ekskluzivna odluka za Crnu Goru mora shvatiti kao deo politike “meke moći” i, eventualno, instrumentalizacije nekih budućih geostrateških interesa u regionu, preko Crne Gore.

Ovo je, za sada, najdirektniji i najkonkretniji izraz posebnih interesa Turske prema Crnoj Gori i sa sobom nosi čitav niz otvorenih pitanja. Nivo diplomatskih, ekonomskih, političkih, bezbednosnih, vojnih odnosa (posebno u prošlosti) Crne Gore i Turske nije ukazivao na strateško savezništvo.

“Ostaje da se vidi da li će ovaj iznenadni sporazum zatvoriti krug oko Srbije i pojačati pritisak za rešavanje pitanja Kosova i Republike Srpske. Diplomatija je često tajna i obavijena više slojeva interesa. Videćemo zašto je Crna Gora toliko važna za Turska“, zaključuje predsednik PzP -a.