Crna Gora: Među građanima povećana podrška članstvu u EU

Crna Gora: Među građanima povećana podrška članstvu u EU

Prema rezultatima istraživanja javnog mnenja koje je u ime Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u novembru i decembru 2020. godine sprovela agencija DeFacto, 77,6% građana Crne Gore ima pozitivan stav prema EU (u poređenju sa 66,1% u decembru) 2019), dok se broj onih sa negativnim stavom smanjio na 17,7% u decembru 2020 (u poređenju sa 24,3% u decembru 2019).

„74,8% ispitanika podržava članstvo zemlje u Evropskoj uniji, dok je 22,3% protiv. To je veliko povećanje u odnosu na decembar 2019. godine, kada je članstvo u EU podržalo oko 66% građana, dok je 23% bilo protiv. Istraživanje takođe pokazuje da bi, ako bi se sada raspisao referendum, čak 85,7% onih koji su izašli glasalo za članstvo Crne Gore u EU“, rekla je Delegacija EU u Crnoj Gori.

Olivera Komar iz agencije DeFacto, predstavljajući izveštaj, naglasila je da se najveća promena dogodila u kategoriji takozvanih umerenih pristalica, čiji se procenat povećao na račun umerenih protivnika pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. „Moguće objašnjenje bi moglo biti da su neki građani koji su bili skeptični prema EU pre parlamentarnih izbora 30. avgusta pozitivno promenili svoje stavove, dok oni koji su ranije podržavali postizbornu integraciju nisu negativno promenili svoje stavove način“, rekla je ona.

Glavni razlozi za podršku članstvu Crne Gore u EU ostaju isti iz godine u godinu. Kao ključni razlog podrške, polovina ispitanika navodi bolji kvalitet života i viši životni standard. Bolja budućnost i poboljšani životni standard takođe su prve asocijacije građana Crne Gore kada se pomene EU. Nakon toga sledi mogućnost slobodnijeg putovanja, dok je stabilnost koju nudi članstvo na trećem mestu.

Više od polovine građana zna za pomoć koju je EU pružila Crnoj Gori u borbi protiv COVID-19. Gotovo polovina ispitanika, njih 48,6%, smatra da je EU najviše solidarnosti izrazila prema Crnoj Gori u borbi protiv epidemije. 64,8% ispitanika veruje da je odgovor EU na epidemiju koronavirusa u Crnoj Gori bio brz i dovoljan. Građani prepoznaju Uniju kao najvećeg inostranog finansijskog donatora u Crnoj Gori, ali i kao zajednicu sa kojom Crna Gora treba da ima najjače političke, ekonomske i trgovinske veze.

„Činjenica da danas imamo rekordno visok nivo javne podrške integraciji Crne Gore u EU jasno nam govori da građani prepoznaju i cene značaj i iskrenost podrške EU u ovim teškim vremenima. Oduševila sam se saznanjem da je ovo istraživanje otkrilo da bi, da se sada raspiše referendum, više od 85% građana glasalo za pristupanje Crne Gore EU. Ovo je ubedljiva ilustracija nivoa poverenja crnogorskih građana u EU i snage njihove želje da postanu deo ujedinjene Evrope. Ovo je snažna poruka svim relevantnim nacionalnim akterima da građani očekuju od njih da rade zajedno i premoste razlike kako bi Crna Gora mogla da sprovede vitalne reforme i stekne svoje pravo mesto u EU“, rekla je ambasadorka Oana Cristina Popa, šef Delegacije Evropske Unije u Crnu Goru.

Raširenu korupciju, ekonomsku situaciju u zemlji i rašireni organizovani kriminal građani doživljavaju kao najveću prepreku članstvu Crne Gore u EU. Većina ispitanika smatra da članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji ne može naštetiti državnim interesima, a preko 50% njih veruje da će članstvo doneti mnogo više koristi nego štete. 43,2% ispitanika smatra da će Crna Gora ispuniti kriterijume za članstvo u Uniji do 2025. godine, dok 31,2% ne zna odgovor na to pitanje, a 13,2% smatra da Crna Gora ne može ispuniti postavljene kriterijume.

Glavna pregovaračica Crne Gore Zorka Kordić izjavila je da je želja građana da Crna Gora bude deo evropske porodice obavezujući faktor u crnogorskom društvu. Istakla je da su integracije u EU najopsežniji i najsloženiji reformski proces zemlje u novijoj istoriji, i dodala da je to proces koji u ime čitavog društva vodi Vlada, a koji se ipak tiče svih građana. Zbog toga je neophodno da građani dobiju potpune i kvalitetne informacije, kao i da aktivno učestvuju i podržavaju ovaj proces.