Crna Gora: Međunarodna reakcija u vezi situacije sa SPC u Crnoj Gori

Crna Gora: Međunarodna reakcija u vezi situacije sa SPC u Crnoj Gori

Međunarodna zajednica reagovala je na poslednje događaje u Crnoj Gori u kojima su sveštenici Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) hapšeni i pritvarani. Tako je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelyi) potvrdio spremnost da nastavi da se angažuje u pronalasku “evropskog rešenja, u sporu između vlasti i Srpske Pravoslavne Crkve  u Crnoj Gori”.

“Pozvao sam Crkvu da ispoštuje restriktivne mere jer se radi o sigurnosti, bezbednosti i o životima ljudi. Takođe sam pozvao vlasti Crne Gore da obezbedi slobodu veroispoveti čak i za vreme krize COVID-19”, izjavio je Varhelyi na spoljnopolitčkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET).

On je rekao da je od početka bio angažovan u pokušajima da reši spor te da će nastaviti sa naporima u ovom pravcu. Varhelyi je potvrdio da je upoznat sa situacijom, oko privođenja, a potom i puštanja sveštenika SPC zbog kršenja zabrane javnog okupljanja.

Oliver Varhelyi je podsetio evropske zastupnike da se njegova poslednja poseta Podgorici podudarala, kako je rekao, “eskalacijom krize” gde je on pokušao da pronađe “prijateljsko rešenje” koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

“Država ne može funkcionisati bez pravilnog funkcionisanja verskih sloboda”, upozorio je evropski komesar za proširenje.

Nedavno je i Vlada SAD pozvala sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, da pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne.

U pisanoj izjavi portparola Stejt Departmenta, navodi se da Sjedinjene Države snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vere ili ubeđenja.

“Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana, na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom”, navodi se u izjavi Stejt departmenta.

Zbog hapšenja sveštenika, koji su pušteni iz pritvora posle zadržavanja od 72 sata, prošle nedelje su organizovani protesti širom Crne Gore./ibna