Crna Gora: Međunarodne organizacije zabrinute zbog situacije

Crna Gora: Međunarodne organizacije zabrinute zbog situacije

Ujedinjene nacije i Evropska unija izrazile su zabrinutost zbog rastućih tenzija u Crnoj Gori koje su bazirane na verskoj netrpeljivosti a tiču se ustoličenja mitropolita crnogorsko – primorskog Joanikija, ovog vikenda na Cetinju

“Ujedinjene nacije (UN) zabrinute su zbog rastućih tenzija i retorike podela uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u nedelju na Cetinju,” saopštio je danas Piter Lundberg, rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori.

“Pozivamo sve, a posebno one na pozicijama autoriteta i uticaja, da svojim primerom daju direktan doprinos smirivanju tenzija i izgradnji poverenja. Kao država članica UN, Crna Gora je pokazala snažnu privrženost inkluziji, poštovanju različitih mišljenja i zaštiti ljudskih prava svih. Ovo je trenutak da se svi prisetimo važnosti prihvatanja različitosti i uzajamnog poštovanja u duhu ovih zajedničkih vrednosti”, navodi Lundberg.

Portparolka Evropske Komisije Ana Pisonero Hernandez rekla je povodom poslednjih događaja u Crnoj Gori da je “podsticanje etničkih ili verskih podela i netolerancije opasno za bezbednost i dobrobit svih građana.”

U Briselu ističu da je “širok međustranački politički dijalog, s ciljem prevazilaženja podela, ključan za očuvanje stabilnosti u zemlji i napredak na putu ka EU”.

“Sada je vreme da svi donosioci odluka u Crnoj Gori dokažu privrženost evropskom putu i evropskim vrednostima, promovišući mir i toleranciju i radeći zajedno konstruktivno, mimo svih političkih razlika, za dobrobit građana i evropsku budućnost zemlje”, kazala je Pisonero za Javni servis Crne Gore.

Naglašava da su sloboda veroispovijesti, tolerancija i poštovanje temeljnih prava osnovne vrednosti EU.

Na pitanje da li smatraju da bi ceremoniju ustoličenja trebalo održati na Cetinju uprkos napetoj situaciji, u EK poručuju da “nije na EU da komentariše mesto održavanja inauguracije lidera verske zajednice u Crnoj Gori”.

Prema programu ceremonije ustoličenja, u subotu bi na Cetinje trebao doći Patrijarh SPC Porfirije a mitropolit Joanikije bi trebao službeno preuzeti tron u nedelju. Za sada nema najava da bi se ovo moglo odložiti ili premestiti negde drugo. Protivnici SPC i pristalice nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve su najavili da će sprečiti ustoličenje smatrajući cetinjski manastir svojim vlasništvom.