Crna Gora: Meštani sprečili vojnu vežbu na Sinjajevini

Crna Gora: Meštani sprečili vojnu vežbu na Sinjajevini

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim zaključioda se nisu stekli uslovi za vojnu vežbu iz gađanja minobacačima na planini Sinjajevini. On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da će Vojska Crne Gore tamo nastaviti svoje aktivnosti kad se za to steknu uslovi. U međuvremenu, iz Ministarstva odbrane je potvrđeno da se odlaže prikaz vojne vežbe, koji je najavljen za sutra.

Do odlaganja je došlo nakon što su se meštani i ekološke organizacije pobunili protiv vežbe tvrdeći da će eksploziv da našteti prirodnoj sredini. Nekoliko dana uzastopce su organizovali straže kako bi sprečili da se vežba izvede.

Pantović je rekao da Vojska mora da vežba na svojoj teritoriji, te da ne žele da se konfrontiraju s narodom.

“Mi smo prekjuče izvršili izviđanje, konstatovano je da se nisu stekli uslovi za gađanje i da to nije moguće. Izveštaj je dostavljen ministru odbrane i Savetu za odbranu i bezbednost. Pretpostavljam da će odluka biti donesena danas ili sutra. Kad svi uslovi budu zadovoljeni mi ćemo nastaviti s realizacijom vježbe”, rekao je Pantović, navodeći da oni imaju ustavnu i zakonsku obavezu da rade.

Milan Sekulović iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu kaže da meštani i NVO aktivisti na tom području organizuju danonoćne straže.

“O tome se prije svega nije pričalo s meštanima, niko nije njih pitao o tome da se to područje pretvori u vojni poligon za gađanje. Ali oni su dali svoj odgovor, mi tamo imamo narodne straže. Ovo nije prkos državi, nego čin ponosa”, rekao je Sekulović.

Pitao je i da li bi iko kupio domaću hranu sa područja na kojem su padale bombe. To će, smatra on, uticati i na turizam.

“Mi smo ekološka država i najmanja NATO saveznica. Može se napraviti kompromis, ako imamo saveznike mogu da nam ustupe njihove vojne poligone, da idemo na primer u Makedoniju”, kaže on.

Poručio je Vojsci i Ministarstvu da neće popustiti: “Nemojte da okrećete priču i govorite da smo mi protiv Vojske Crne Gore. Mi nijesmo protiv VCG, već protiv pogrešnih odluka Vlade Crne Gore”.

Odlaganje vežbe na Sinjajevini komentarisao je i generalni sekretar NATO, Jens Stoltenbberg. On je na konferenciji za novinare u Briselu, upitan da li park prirode može biti i poligon za vojne vježbe, rekao da ne komentariše specifične lokacije za vežbe u Crnoj Gori.

Stoltenberg je, kako prenosi portal RTCG, rekao da mora biti uvažena potreba za zaštitom prirode ali i potreba vojske za vežbanjem.

“To je važno za sve saveznike i sve zemlje, kako bi ih njihova vojska štitila”, rekao je Stoltenberg.