Crna Gora: Ministarstvo spoljnih poslova ostaje pri odluci da protera ambasadora Božovića

Crna Gora: Ministarstvo spoljnih poslova ostaje pri odluci da protera ambasadora Božovića

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopštilo je danas Ministarstvo.

Navodi se da Ministarstvo, kao i evropski komesar Oliver Varhelyi, pozdravlja odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.

„Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu, čak i onda kada je Crna Gora grubo vrijeđana i ponižavana a crnogorski državni simboli skrnavljeni sa različitih adresa u Srbiji, zbog čega su reagovale i različite međunarodne institucije“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da se, za razliku od Miloševića, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu mešao u unutrašnja pitanja države u kojoj službuje.

„On je, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirao Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je ambasadoru Božoviću više puta skrenulo pažnju, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. „Nažalost, uzalud i bez razumevanja“.

„Zbog toga ova Vlada i ovo Ministarstvo neće povući svoju odluku jer, štaviše, neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je Božović zapravo prenosio i zvanične stavove Vlade Srbije, što je potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore,“ navodi Ministarstvo u reagovanju.

Ocenjuje se da je, nažalost, Varhelyi ovog puta propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari.

„Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema“, kaže se u saopštenju.

Crna Gora je, kako se navodi, u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelyi, već ključni element njene spoljne politike koju godinama promoviše u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima.

To je, kako se ističe, veoma dobro poznato njenim evropskim partnerima.

„Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji“, kaže se u saopštenju.