Crna Gora: Misija OEBS-a podržava izradu Strategije policije

Crna Gora: Misija OEBS-a podržava izradu Strategije policije

S ciljem da podrži izradu nove Strategije razvoja policije 2021-2024 i Akcionog plana 2021-2022, Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizuje četiri radne sesije, od kojih je prva održana 2. i 3. jula 2020. godine u Bečićima. Na prvoj radionici učestvovalo je 38 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije, koji su otpočeli izradu ovih strateških dokumenata, saopšteno je iz OEBS Misije u Crnoj Gori.

Generalni direktor Direktorata za strateško-razvojne poslove MUP-a istakao je važnost Strategije za rad policije. „Cilj Strategije je da pruži rešenja za probleme sa kojima se policija svakodnevno susreće i poboljša radne uslove. Ova će radionica značajno doprineti procesu pripreme dokumenata“, kazao je Korać.

Glavni policijski inspektor Zoran Brđanin kazao je da su i menadžment Uprave policije, i policijski službenici posvećeni procesu reforme crnogorske policije. „Da bi se taj process nastavio, potreban je strateški okvir koji će odrediti smer daljeg razvoja Uprave policije.“ Brđanin je dodao da će uz podršku Misije OEBS-a i Centra za integritet u sektoru odbrane, kao i uz angažovanje policije i Ministarstva, ovaj metodološki pristup garantovati kvalitetan, realan, primenljiv, ali i proverljiv strateški dokument.

Nacionalna savetnica za bezbednost u Misiji, Dragica Vučinić, podsetila je da je OEBS podržao Ministarstvo i policiju u razvoju i implementaciji Strategije za policiju 2016-2020. „Misija će nastaviti da pruža tehničku ekspertizu za izradu novog skupa strateških dokumenata u naredne četiri godine,“ rekla je Vučinić.

OEBS-ova ekspertkinja Olivera Injac predstavila je SWOT analizu i izveštaj Situacijske analize kako bi pomogla identifikaciji strateških ciljeva politike do 2024. godine.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori je kontinuirano posvećena pružanju podrške nacionalnim partnerima da efikasno i odgovorno osiguraju društvo u okviru demokratske, civilne kontrole, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava. Radionica je održana u skladu sa OEBS-ovim i propisanim Vladinim merama zaštite i bezbednosti protiv COVID-19.