Crna Gora na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO

Crna Gora na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvovaće u radu 67. godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koje će biti održano u periodu od 8. do 11. oktobra 2021. godine, u Lisabonu – Portugal.

Domaćin ovog skupa biće stalna Delegacija Parlamenta Portugala u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Zasedanje u Lisabonu okupiće parlamentarace iz zemalja članica NATO-a, iz Severne Amerike i Evrope, kao i delegate iz partnerskih zemalja, pridruženih članica i zemalja posmatrača, u cilju razmatranja aktuelnih bezbednosnih pitanja i nacrta izveštaja komiteta Parlamentarne skupštine.

Prvi deo će biti posvećen sastancima pet komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a: Političkog komiteta, Komiteta za bezbednost i odbranu, Komiteta za nauku i tehnologiju, Komiteta za demokratiju i bezbednost i Komiteta za ekonomiju i bezbednost.

Tokom ovih susreta, delegatima će se obratiti predstavnici vlada, akademske zajednice, NVO sektora i NATO-a.

Na Plenarnom zasedanju, učesnicima sednice će se, kako je najavljeno, obratiti: predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a Džerald E. Konoli (Gerald E. Connolly), generalni sekretar i predsedavajući Severnoatlantskog saveta Jens Stoltenberg i Žan Pjer Lakroa (Jean-Pierre Lacroix), zamenik generalnog sekretara za mirovne operacije Ujedinjenih nacija.

Parlamentarnu delegaciju Crne Gore čine Danilo Šaranović, šef Delegacije, i članovi Vlado Raičević i Predrag Bošković.