Crna Gora nabavlja dronove

Crna Gora nabavlja dronove

Ministarstvo odbrane Crne Gore nabavlja optoelektronske uređaje za potrebe jedinica Oružanih snaga. Optoelektronski uređaji uključuju bespilotne letelice čija se ukupna vrednost procenjuje na 322.000 EUR.

Optoelektronski uređaji su sredstva koja se koriste za noćni nadzor i snimanje, koja pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u vidljivo područje.

Jedinicama vojske potrebne su četiri termovizijske garniture, “first responder aerial kit”, koji uključuju žiroskopsku kameru i bespilotnu letelicu (bespilotni avion), koji je u stanju da leti ne manje od 25 minuta. Ministarstvo je takođe zatražilo da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640 x 512 piksela i da celi komplet treba imati najmanje dva upravljačka uređaja sa ekranom za nadgledanje i dokumentovanje identifikovane situacije na terenu.

Ministarstvo planira da vojsci obezbedi dva toplotna multifunkcionalna uređaja za ciljnu lokaciju koja mogu uvećati sliku najmanje šest puta i koja imaju rezoluciju slike ne manju od 1280 x 1024 piksela u režimu ograničene vidljivosti.

Uređaji moraju imati integrirani GPS prijemnik za razmenu podataka s komercijalnim GPS sistemima.

Mediji u Crnoj Gori takođe su izvestili da jedinicama Oružanih snaga trebaju i dvogledi za noćno osmatranje, kao i 28 špijunskih naočala. Također će nabavljati četiri termovizijska nišana koja mogu otkrivati ​​ljude na udaljenosti od 1.500 metara, prepoznati ljude na udaljenosti od 600 metara te identifikovati ljude na udaljenosti od 360 metara.

Ova oprema koštaće Ministarstvo 472.680 evra, a uključivaće opremu za pešačko naoružanje, opremu za zajednički kontroler terminala, ronilačku opremu i komplet za spasioce. Oprema za naoružanje pešadije koštat će 33.680 vura.

Oprema JTAC koštaće 23.000 evra, a ronilačka oprema koštaće 60.000 evra, dok će spasilačka oprema koštati 34.000 evra.

Prema Strategiji odbrane objavljenoj ranije, Ministarstvo planira da obuči i opremi 50% kopnenih snaga za učestvovanje i 10% kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO mirovnim i kriznim operacijama. Maksimalni doprinos NATO snagama biće angažovanje pojačane pešadijske čete raspoređene u dve šestomesečne rotacije. Jedna pešadijska četa biće angažovana da daje doprinos vodećim NATO mirovnim operacijama i reagovanju na krizne situacije.

Oružane snage će biti opremljene sa 68 lakih oklopnih vozila. Do kraja godine Ministarstvo bi trebalo potpisati ugovor o nabavci.