Crna Gora nabavlja vakcinu protiv COVID-19

Crna Gora nabavlja vakcinu protiv COVID-19

Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Kenan Hrapović potpisao je danas sporazum kojim se predviđa da će zemlja dobiti garantovane doze COVID-19 vakcine nakon što bude proizvedena. Crna Gora će platiti 8,84 € po dozi, a procenjena vrednost nabavke je oko 2,163.000 €.

„Želim da vas obavestim da je Vlada Crne Gore na juče održanoj sednici razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv COVIDa-19. Upravo sam potpisao Sporazum. Danas će biti uplaćeno ukupno 646.000 evra avansa“, rekao je ministar.

Ministar je objasnio da je Crna Gora potpisivanjem ovog sporazuma pristupila COVAX mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je pokrenula SZO s ciljem omogućavanja nabavke i pravične distribucije vakcina među zemljama članicama.

Inicijativu su podržale EK i brojne relevantne međunarodne organizacije.

„Trenutno je inicijativa COVAX najpovoljnija opcija za sve manje razvijene zemlje i zemlje u tranziciji, uključujući Crnu Goru, u pogledu nabavke COVID-19 vakcina, jer pruža bezbednost i transparentnost. Preko 170 svetskih zemalja deo je COVAKS-a. Pridruživanjem ovoj inicijativi, Crnoj Gori će biti omogućeno da učestvuje u distribuciji vakcina u istom obimu kao i druge zemlje“, rekao je gospodin Hrapović.

U slučaju da se zemlja ne pridruži inicijativi, stavlja se u položaj nezavisnog pregovarača i automatski je u nepovoljnijem položaju od većih država.

„U skladu sa istraživanjem Instituta za javno zdravlje i njegovim procenama o potrebnoj količini vakcina, Crna Gora je izrazila potrebu za 248.800 doza, što je dovoljno da pokrije 20% stanovništva“, izveštava Ministarstvo zdravlja.

Uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, Vlada je obezbedila sredstva za Remdesivir, lek koji se koristi za lečenje građana zaraženih koronavirusom i koji pokazuju ozbiljne simptome.

Cena ovog leka je 345 € po ampuli i ista je za sve zemlje.

”U skladu sa procenama Kriznog štaba, Crnoj Gori je potrebno 320 ampula Remdesivira na mesečnom nivou. Zbog toga je potrebno izdvojiti 110.400,00 € (bez PDV-a)”, rekao je ministar Hrapović.