Crna Gora: Najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija još uvek izaziva tenzije

Crna Gora: Najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija još uvek izaziva tenzije

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) predložila je Skupštini prestonice Cetinje da, u cilju očuvanja građanskog mira, pozove organizatore da odustanu od najavljenog ustoličenje Mitropolita Srpske pravoslavne crkve (MCP) Joanikija 4. septembra u Cetinjskom manastiru.

Odbornički klub SDP-a Cetinja predao je u skupštinsku proceduru predlog Zaključaka Skupštine Prestonice o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira.

“U cilju očuvanja građanskog mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u našem gradu borave, pozivamo organizatore aktivnosti predviđenih za 4.septembar 2021. godine u Cetinjskom manastiru da od njih odustanu ili da ih obave u nekom drugom gradu”, navodi se u predlogu zaključaka.

SDP predlaže da Skupština ovlasti gradonačelnika Aleksandra Kašćelana da obavi neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se sprečile aktivnosti na teritoriji Cetinja ili u bilo kojem objektu u vlasništvu Prestonice, koje imaju za posledicu ometanje svakodnevnog života građana ili sprečavanje njihovih Ustavom  garantovanih prava na slobodu kretanja ili okupljanja.

SDP smatra da bi Skupština Cetinja trebalo da pozove Vladu Crne Gore da svojim aktivnostima ne doprinose povećanju tenzija i narušavanju mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u tom gradu borave. Dodaju da bi Vlada, da u skladu sa svojim Ustavom definisanim nadležnostima, trebala da omogući ravnopravnost svim građanima Cetinja i Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili neku drugu pripadnost.

Iz SDP-a su objasnili da su razlozi za donošenje Zaključaka vezani za aktuelnu bezbednosnu situaciju koja može biti narušena pre 4. septembra kada je najavljeno ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru.